Sport

Pravila nogometne igre

Pravila nogometne igre

Pravila nogometne igre za veliki nogomet

Pravila nogometne igre za veliki nogomet mogu se podijeliti u nekoliko skupina s obzirom na koji se segment nogometne igre odnose. Prvu skupinu čine pravila vezana za tehničke uvjete koji omogućavaju nogometnu igru, a to su nogometni teren i nogometna lopta. Površina nogometnog terena mora biti potpuno prirodna, osim u iznimnim situacijama kada pravila natjecanja dopuštaju potpuno umjetnu podlogu ili pak kombinaciju umjetne i prirodne podloge.

U slučaju kad je podloga umjetna ona mora biti zelene boje kako bi odgovarala boji prirodne podloge. Oblik igrališta mora biti pravokutan i mora biti označen kontinuiranim linijama koje sve moraju biti iste širine, ne šire od dvanaest centimetara. Linija gola mora biti jednake širine kao stative i prečka. Duljina terena ne smije biti manja od 90 metara, ni duža od 120 metara. Širina terena mora biti u rasponu od 45 do 90 metara. Različita natjecanja mogu sama odrediti dimenzije terena unutar definiranih granica. Sve lopte moraju biti sfernog oblika, opsega između 68 i 70 centimetara te izrađene od izdržljivog materijala.

Druga skupina pravila su pravila vezana za igrače. Nogometna utakmica se igra između dvije momčadi, od kojih svaka najviše može imati jedanaest igrača, među kojima mora biti vratar. Minimalni broj igrača koje neka momčad mora imati, bilo da se radi o samom početku utakmice ili u tijeku meča, jest sedam. Prije utakmice mora se sastaviti popis igrača koji će sudjelovati bilo u startnoj postavi ili kao zamjene.

Dopuštene su najviše tri izmjene tijekom meča za svaku momčad. Treća skupina pravila odnosi se na službene osobe na utakmici, među kojima najvažniju ulogu imaju suci. Svaku utakmicu kontrolira sudac koji ima sve ovlasti za provođenje pravila nogometne igre za veliki nogomet. Ovdje navedena pravila su najvažnija pravila vezana za nogometnu igru, ali postoji još niz različitih pravila koji definiraju sve segmente nogometne igre na terenu i van terena i koja se tiču i igrača, službenih osoba i navijača.

Pravila nogometne igre za futsal nogomet

Futsal nogomet je vrsta nogometne igre koja se igra na manjem terenu, tvrde podloge i uglavnom se igra u zatvorenim prostorima, najviše u dvoranama. S obzirom na navedeno pravila nogometne igre za futsal nogomet se razlikuju od pravila za veliki nogomet iako se mogu razvrstati u iste skupine. Površina terena za futsal nogomet mora biti neabrazivna, tj. ravna i glatka te po mogućnosti izgrađena od drva ili umjetnog materijala. Duljina terena ne smije biti kraća od 25 metara ni duža od 42 metra. Širina terena mora biti u rasponu od 16 do 25 metara.

Pravila za nogometnu su ista, osim kada je riječ o njezinom opsegu. Naime, opseg lopte za futsal nogomet mora biti između 62 i 64 centimetra, što je manje od definiranog opsega za nogometnu loptu za veliki nogomet. Futsal utakmica se igra između dvije momčadi, od kojih svaka na terenu ima 5 igrača od kojih jedan mora biti golman. Ukoliko tijekom utakmice jedna od momčadi ostane sa tri igrača na terenu sudac nije dužan zaustaviti utakmicu do onog trenutka dok lopta ne izađe izvan granica terena. Broj zamjena tijekom utakmice je neograničen, tj. svaki igrač može neograničeno puta ulaziti i izlaziti iz igre, a da pritom zamijeni drugog igrača ili njega zamijeni drugi igrač. Na terenu ne smije biti više od 5 igrača.

Futsal utakmicu također kontroliraju suci koji imaju sve ovlasti za provođenje navedenih pravila. Navedena pravila nisu sva pravila, već samo manji dio svih pravila vezanih za futsal nogomet. Pravila nogometne igre za futsal nogomet definira FIFA, krovna nogometna organizacija.

Pravila nogometne igre za nogomet na pijesku

Nogomet na pijesku, poznat kao nogomet na plaži, vrsta je nogometa koja se igra na pješčanoj podlozi (kao što mu i samo ime govori), najčešće na plaži. Nogomet na pijesku iziskuje vještinu baratanja loptom te fizičku agilnost zbog specifične podloge terena.

Pravila nogometne igre za nogomet na pijesku različita su od pravila za veliki nogomet, dok su u nekim stvarima ista pravilima za futsal nogomet. Kao što je već spomenuto površina je sastavljena od pijeska iz kojeg se moraju odstraniti kamenčići, školjke i bilo koji drugi predmeti koji mogu ozlijediti igrače. Pijesak mora biti dubok najmanje 40 centimetara. Isto tako ne smije biti previše fin da se ne stvara prašina koja bi se lijepila za kožu. Teren mora biti dugačak između 35 i 37 metara te širok između 26 i 28 metara.

Što se tiče pravila vezanih za igrače ona su ista kao pravila za igrače u futsal nogometu. Pravila nogometne igre za nogomet na pijesku jasno definiraju ulogu suca koji mora kontrolirati tijek utakmice pri čemu se moraju poštovati sva pravila.

Tagovi:

Više članaka

Ronjenje na dah rekord

Ronjenje na dah rekord

Ronjenje na dah rekord slobodnim stilom u vlasništvu je Herberta Nitscha. Slobodno ronjenje poznato je i kao „apneja“. To je disciplina ronjenja na dah koja isključuje uporabu utega pri zaronu.

Kako početi nordijsko hodanje

Kako početi nordijsko hodanje

Sigurno ste čuli za nordijsko hodanje barem jednom u životu, ali niste istraživali što je zapravo nordijsko hodanje i kako početi nordijsko hodanje. Nordijsko hodanje je za svakoga, bez obzira n

Što su olimpijske igre

Što su olimpijske igre

Što su Olimpijske igre u antici najbolje govori činjenica da su one bile povezane s kultom Zeusa, vrhovnim božanstvom starih Grka. O njihovom mitskom i legendarnom podrijetlu postoje razne predaje