Sport

Što su olimpijske igre

Što su olimpijske igre

Što su Olimpijske igre u antici

Što su Olimpijske igre u antici najbolje govori činjenica da su one bile povezane s kultom Zeusa, vrhovnim božanstvom starih Grka. O njihovom mitskom i legendarnom podrijetlu postoje razne predaje. Jedna od njih je vezana uz Pauzanija koji pripisuje organizaciju prve utrke jednom kretskom bogu, Heraklu iz Ida. Druga predaja vezana je uz dorskog Herakla, kojem se pripisuje osnivanje igara.

Popis olimpijskih pobjednika počinje 776. g. pr. Kr. , no mnogi misle da su se igre održavale i mnogo ranije. Olimpijske igre održavane su svake četiri godine u neposrednoj blizini svetog grada Olimpija. Vrste sportskih disciplina su se postepeno dodavale, pa su početnim utrkama postepeno dodavani petoboji, boksanje, konjske utrke i hrvanje. Pobjednik je ovjenčan krunom napravljenom od maslinovih grančica. Igre je ukinuo car Teodozije 393. g. pr. Kr.

Što su Olimpijske igre u antici značile grčkom stanovništvu najbolje je vidljivo u primirju koje je vladalo između grčkih gradova-država tijekom održavanja Igara. Naime, svi sukobi su bili pauzirani tijekom Olimpijskih igara. Također, antički Grci su koristili Olimpijske igre kako bi sklapali savezništva te prinosili žrtve bogovima.

Što su Olimpijske igre u modernom vremenu

Olimpijske igre u modernom vremenu su jedinstveni sportski događaj u kojem sudjeluju sportaši iz cijelog svijeta. Njihove nastupe i postignuća prate i izbliza na stadionima i iz daleka putem tv ekrana stotine milijuna gledatelja. Što su Olimpijske igre u modernom vremenu najbolje se vidi u razlici između njih i ostalih sportskih događaja.

Igre se kao i u antici održavaju svake četiri godine, samo je mjesto održavanja svaki put drugo. Igre se razlikuju od ostalih sportskih događaja po broju uključenih sportskih disciplina, po broju prisutnih sportaša i po broju zastupljenosti različitih nacija na njima. Što su Olimpijske igre u modernom vremenu govori i činjenica da se nalaze u sastavu šireg sportskog okvira, tj. Olimpijskog pokreta.

Svrha olimpijskog pokreta je promicanje bavljenja sportom u cijelom svijetu i širenje olimpijskih vrijednosti. Jedna od olimpijskih vrijednosti je i primirje na koje pozivaju Ujedinjeni narodi u svojoj rezoluciji i temeljem toga sportaši koji sudjeluju na Igrama pozvani su da potpišu „Zid primirja“ u Olimpijskom selu.

Što su Olimpijske igre za sport, umjetnost i kulturu

Što su Olimpijske igre za sport, umjetnost i kulturu predstavljale u antičkom dobu to predstavljaju i danas. Olimpijske igre su medij uz pomoć kojeg se postiže sklad između tijela i uma. Naime, umjetnost i sport smatraju se savršenim partnerima čijim se vježbanjem taj sklad ostvaruje. Pierre de Coubertin je usvojio navedenu konstataciju i u moderne Olimpijske igre uvrstio je umjetnost i kulturu. Na njegovu inicijativu arhitektura, skulptura, slikarstvo, književnost i glazba bile su sastavni dio Igara do 1948. godine.

Nakon navedene godine spomenute discipline se izdvajaju iz sportskog programa, ali i dalje ostaju sastavni dio Olimpijskih igara. Što su Olimpijske igre za sport, umjetnost i kulturu najbolje se može sažeti u jednoj riječi, pozornica. Naime, danas se predstave, koncerti i ostale kulturne manifestacije održavaju u gradu, regiji pa i u čitavoj zemlji u kojoj se održavaju Igre.

Veliki broj umjetnika, dizajnera, arhitekata, koreografa i glazbenika ima aktivnu ulogu u osiguravanju uspješnog provođenja Olimpijskih igara, bilo kroz dizajniranje sportskih borilišta, osmišljavanju logotipa i maskote ili pak osmišljavanju ceremonije otvaranja i zatvaranja.

Tagovi:

Više članaka

Ronjenje na dah rekord

Ronjenje na dah rekord

Ronjenje na dah rekord slobodnim stilom u vlasništvu je Herberta Nitscha. Slobodno ronjenje poznato je i kao „apneja“. To je disciplina ronjenja na dah koja isključuje uporabu utega pri zaronu.

Kako početi nordijsko hodanje

Kako početi nordijsko hodanje

Sigurno ste čuli za nordijsko hodanje barem jednom u životu, ali niste istraživali što je zapravo nordijsko hodanje i kako početi nordijsko hodanje. Nordijsko hodanje je za svakoga, bez obzira n

Pravila nogometne igre

Pravila nogometne igre

Pravila nogometne igre za veliki nogomet mogu se podijeliti u nekoliko skupina s obzirom na koji se segment nogometne igre odnose. Prvu skupinu čine pravila vezana za tehničke uvjete koji omogućavaj