Sport

Kako početi nordijsko hodanje

Kako početi nordijsko hodanje

Kako početi nordijsko hodanje i za koga je nordijsko hodanje dobro

Sigurno ste čuli za nordijsko hodanje barem jednom u životu, ali niste istraživali što je zapravo nordijsko hodanje i kako početi nordijsko hodanje. Nordijsko hodanje je za svakoga, bez obzira na dob, spol, fizička spremnost ili ostale aktivnosti kojima se bavite ili uopće ne bavite. Nordijsko hodanje je povoljno za postoperativne treninge ali i za ljude koji puno rade na kompjuterima.

Za razliku od običnog hodanja koje također čini dobro vašem zdravlju, kod nordijskog hodanja se koristite štapovima. Pravilnim korištenjem štapova naučiti ćete kako početi nordijsko hodanje. Štapovi vam kod nordijskog hodanja pomažu da aktivirate mišiće gornjeg dijela tijela. Na uravnotežen način napor je raspoređen na razne mišiće cijelog tijela.

Nordijskim hodanjem se nećete natjecati, možete hodati sami ili se družiti sa ekipom i zajedno hodati. Možete se baviti nordijskim hodanjem rekreativno, samo trebate odlučiti da želite krenuti, nabaviti štapove i hodajte. Ubacite u svoje tjedne aktivnosti za početak pola sata nordijskog hodanja, pa postepeno produžujte vrijeme, intenzitet i učestalost.

Kako početi nordijsko hodanje i kako djeluje na naše zdravlje

Kako početi nordijsko hodanje, prvi korak je nabaviti pravilne štapove. Pravilo je da se nabave štapovi koji će imati duljinu izražunato vaša visina x 0, 66. Upotrebom štapova aktivirate gornji dio svog tijela i vježbate pravilno držanje.

Nordijsko hodanje je namjenjeno za treniranje izdržljivosti i razvoju snage. Međutim vi kao početnik ćete naučiti kako početi nordijsko hodanje laganim tempom onako kako osjećate da vaše tijelo može izdržati. Nordijskim hodanjem se troše kalorije, pa se tako preporuča i osobama koje planiraju mršavljeti.

Oporavljate se od operacije ili ozljede, nordijsko hodanje je pravo rješenje za vas upravo zbog upotrebe i gornjeg i donjeg dijela tijela. Svakako pazite na intenzitet u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem.

Nordijsko hodanje je dobro za srce, cirkulaciju, leđa i opčenito metabolizam. Aktivnim hodanjem se otpušta bol u donjem dijelu leđa, a sudjelovanjem ruku u hodanju se smanjuje opterećenje na nogama prilikom hodanja. Metabolizam će vam biti zahvalan jer nordijskim hodanjem utječete na cjelokupno zdravlje.

Kako početi nordijsko hodanje bolje od običnog hodanja

Obično hodanje liječnici preporučuju kao rekreaciju koja će unaprijediti naše zdravlje. Nordijskim hodanjem štapovi predstavljaju produžene ruke i posebnom tehnikom utječu na pokretljivost cijelog tijela. Sam oslonac prilikom kretanja je u četiri točke i time se rasterećuju zglobovi donjeg dijela tijela.

Kako početi nordijsko hodanje, samu tehniku najbolje je naučiti uz nekoga tko poznaje tehniku, jer sami sebe ne možete gledati da li ispravno radite. Naravno tehniku možete naučiti uz pomoć videa u vlastitom domu i uz pomoć ogledala, međutim time ste prostorno ograničeni.

Osim što je nordijsko hodanje najdjelotvornija tjelovježba uz minimum rizika od ozljeda, aktivno uključuje i do 90 % tjelesnih mišića. Korištenje štapova daje subjektivni osjećaj manjeg naprezanja, pa je pogodno za sve dobne skupine i za sve ljude koji vole šetati i žele šetati, a možda imaju neka od ograničenja poput težine, bolne zglobove ili se oporavljaju od ozljede ili operacije.

Kako početi nordijsko hodanje prvi je korak prema zdravijem životu, poboljšanju metabolizma i povećanoj potrošnji kalorija ukoliko želite smršaviti.

Tagovi:

Više članaka

Ronjenje na dah rekord

Ronjenje na dah rekord

Ronjenje na dah rekord slobodnim stilom u vlasništvu je Herberta Nitscha. Slobodno ronjenje poznato je i kao „apneja“. To je disciplina ronjenja na dah koja isključuje uporabu utega pri zaronu.

Što su olimpijske igre

Što su olimpijske igre

Što su Olimpijske igre u antici najbolje govori činjenica da su one bile povezane s kultom Zeusa, vrhovnim božanstvom starih Grka. O njihovom mitskom i legendarnom podrijetlu postoje razne predaje

Pravila nogometne igre

Pravila nogometne igre

Pravila nogometne igre za veliki nogomet mogu se podijeliti u nekoliko skupina s obzirom na koji se segment nogometne igre odnose. Prvu skupinu čine pravila vezana za tehničke uvjete koji omogućavaj