Financije

Koliko tekućih računa mogu imati

Koliko tekućih računa mogu imati

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 07.12.2023 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Koliko tekućih računa mogu imati: uvodno

Otvoreni tekući račun je nešto bez čega je u današnje vrijeme nezamisliv moderni život sa svim zahtjevima koje pojedincu nameće. Iako nigdje u zakonu ne postoji obveza da imate otvoreni račun u banci, čak niti ako ste pravna osoba, ipak je gotovo nezamislivo upuštat se u redovne poslovne ili privatne odnose bez bankovnog računa. Isto tako, pojam tekućeg računa valja razlikovati od žiro računa. Naime, tekući račun je transakcijski račun, kojeg pojedinac može otvoriti u banci, a sve u cilju primanja redovitih ili pak sporadičnih uplata i obavljanja isplata. Isplate se mogu vršiti samo u granicama trenutno raspoloživih sredstava na računu. Ako je ugovoreno, može se “otići u minus”, odnosno podići gotov novac iako na računu nemate novca. Ako su brzi krediti nešto što vas zanima, to je jedan od načina kako brzo doći do kredita. Pitanje koje si, međutim, vjerojatno postavljate je: koliko tekućih računa mogu imati? Dapače, možete se priupitati koliko tekućih računa mogu imati ako već imam otvoren jedan račun u banci. U drugom poglavlju saznajte odgovore na ta pitanja!

Koliko tekućih računa mogu imati: opasnosti otvaranja novih tekućih računa

Dakle, pitate se: ” koliko tekućih računa mogu imati? ” Najprije je poželjno da se upoznate s prirodom samog ugovora o otvaranju i vođenju tekućeg računa. Naime takav ugovor je najčešće sklopljen na neograničeno vrijeme, odnosno traje dok ga vi svojom odlukom ne zatvorite. Ako vam je cilj otvoriti još jedan tekući račun, jer na pitanje koliko tekućih računa mogu imati želite ćuti odgovor da ih možete imati koliko god vam srce zaželi, morate na umu imati sljedeće: Ukoliko se ne koristite starim tekućim računom, bilo bi poželjno da ga odmah zatvorite! Naime, banke naplaćuju određenu naknadu za vođenje tekućih računa. Banke će tu naknadu naplaćivati čak i ako ga uopće ne koristite. Stoga, nemojte misliti da će vam vaš stari tekući račun zbog neaktivnosti ući u neku automatsku fazu mirovanja. Mnogi korisnici tekućih bankovnih računa se iznenade kad im stigne obavijest od banke da su dužni nekoliko stotina eura na osnovu troška vođenja računa kojeg niste koristili. Dakle, budite pažljivi i priupitajte se treba li vam zaista novi tekući račun i hoćete li nastaviti koristiti stari.

Siguran sam da želim novi tekući račun i zanima me koliko tekućih računa mogu imati

Uzeli ste sve prethodno navedeno u obzir, svjesni ste da je isplativije imati otvoren samo jedan tekući račun, mođutim i dalje inzistirate na otvaranju više tekućih računa. U tom trenutku se pitate koliko tekućih računa mogu imati? Zakon ne propisuje ograničenje za otvaranje tekućih računa. Vrlo lako već danas možete otići u drugu banku i otvoriti novi tekući račun. Dapače, neke osobe, prvenstveno poduzetnici i drugi ljudi s velikom količinom kapitala žele diverzificirati rizik držanja novca u samo jednoj banci, pa otvore i nekoliko računa i rasporede svoj novčani kapital po tim bankama. Iako je rijetko dogodi da banka bankrotira, to nije nemoguć slučaj i bolje je biti oprezan. Najprecizniji i najobuhvatniji odgovor na pitanje koliko tekućih računa mogu imati jest ovaj: Koliko god vam vaša kreditna sposobnost to dopušta. Drugim riječima, koliko ste solventni, toliko će vas banke htjeti. Ako imate već otvoren jedan račun u banci koji je u minusu, te imate loš kreditni rejting i ne isplaćujete dugove na vrijeme, budite sigurni da će konkurentska banka to saznati. Možda će vam i dozvoliti otvaranje tekućeg računa, ali vam vjerojatno neće dozvoliti “odlazak u minus”.
Tagovi:

Više članaka