Sport

Koji je najplačeniji sport na svijetu

Koji je najplačeniji sport na svijetu

Koji je najplačeniji sport na svijetu, nogomet? tenis? golf? basebal?

Općenito vlada mišljenje da su sportovi koji su najgledaniji ujedno i najpopularniji. Sa porastom popularnosti raste i zarada, jer što više gledatelja prati određeni sport i veće je zanimanje sponzorstvo je više zainteresirano za tu vrstu sporta. Koji je najplačeniji sport na svijetu, iznenadili biste se da to nije popularni nogomet ili tenis.

Svjetski poznati američki magazin Forbes više desetljeća prati i objavljuje popis najplaćenijih sportaša i sportašica. Zarada sportaša ne ovisi samo o naknadi koju dobivaju na turnirima i natjecanjima, nego najviše o sponozoriranju. Sponzori su ti koji najpopularnijim sportašima koji osvajaju pojedine turnire plaćaju marketinške usluge.

Tenisači, nogometaši, golferi, košarkaši, basebal igrači zarađuju ogromne iznose svojim sportskim i sponzorskim aktivnostima. Povijesno praćenje iz godine u godinu sportaša i koliko oni zarađuju otkrit ćemo vam koji je najplačeniji sport na svijetu, zapravo ikad najplaćeniji sportaš. Floyd Joy Mayweather Jr. je američki profesionalni boksač koji je svojom zaradom od 285 mil USD najbolje plaćeni sportaš. Boksom se aktivno bavio u periodu 1996. do 2015. Veliki povratak boksu napravio je 2017, a danas se bavi profesionalnom promocijom boksa.

Koji je najplačeniji sport na svijetu za 2020.godinu

Za 2020. godinu magazin Forbes je objavio da je najplaćeniji sportaš teniski maestro švicarac Federer sa zaradom od 106, 3 mil USD. Federerova zarada uključuje ne samo primanja od teniske aktivnosti, već kao što je to slučaj sa svima ili barem većinom najbolje plaćenih sportaša primanja od sponzorstva dižu ga na vrh Forbesovog popisa. Odmah iza Federera, pogađate koji je najplaćeniji sport na svijetu? Nogomet, najbolje plaćeni je nogometaš Ronaldo sa 105 mil USD i vrlo blizu sa zaradom nogometaš Messi sa 104 mil USD. Brazilac Neymar sa svojih 95, 5 mil USD zatvara popis nogometaša.

Nakon tenisa i nogometa, slijedi popis igrača koji je naplačeniji sport na svijetu. Pogađate? Košarka, jednako kao i nogomet pojedinačni igrači su istakunti sa svojom zaradom. James LeBron američki košarkaš sa svojih 88, 2 mil USD otvara popis košarkaša. Slijede ga košarkaš Curry sa 74, 4 mil USD i Durant sa 62, 3 mil USD.

Koji je najplaćeniji sport iza tenisa, nogometa i košarke? Naravno, golf i svima jako dobro poznati Tiger Woods koji je na popisu osmi sa svojom zaradom.

Za ženske sportašice, pogađate koji je najplačeniji sport na svijetu? Naravno tenis, japanska tenisačica Naomi Osaka preuzela je vrh po zaradi nakon što su vrh držale Serena Williams i Marija Šarapova.

Koji je najplačeniji sport na svijetu ukupne zarade

Koji je najplačeniji sport na svijetu najbolje je promatrati prema ukupnoj zaradi koju je neki sportaš zaradio. Prema magazinu Forbes najveću zaradu ostvario je legendarni košarkaš Michael Jordan sa svoji 1, 85 milijardi dolara. Najveći dio njegove zarade proizlazi iz marketinških aktivnosti i sponzorskih ugovora.

Odmah nakon košarkaš Jordana, slijedi tenisač Tiger Woods sa ukupnom zaradom 1, 7 milijardi dolara. Golfer Arnold Palmer ima ukupnu zaradu 1, 4 milijarde dolara, a slijedi ga također golfer Jack Nicklaus 1, 2 milijardi dolara. Nakon tenisača, košarkaša i golfera, slijedi bivši vozač formule Michael Schumacher sa svojom ukupnom zaradom od 1 milijarde dolara.

Na osmom mjestu popisa koji je najplačeniji sport na svijetu je nogometaš David Beckham sa 800 milijuna dolara, dok je gore spomenuti boksač Floyd Mayweather ukupno zaradio 785 milijuna dolara i drži deveto mjesto na Forbes popisu najvećih zarada sportaša. Golfer Phil Mikkelson je ukupno zaradio 815 milijuna, košarkaš Kobe Bryant 800 milijuna dolara ispred su Beckhama i Mayweathera. Deseto mjesto drži košarkaš Shaquille O’Nealsa ukupnom zaradom 735 milijuna dolara.

O tome koji je najplačeniji sport ovisi uvelike marketinski i sponzorski ugovori koji se uspješnim sportašima nude kao najveći dio zarade. Prema pojedinačnoj godišnjoj zaradi najbolje plaćeni je boksač Mayweather, ali prema ukupnoj zaradi najplačeniji je košarkaš Jordan.

Tagovi:

Više članaka

Ronjenje na dah rekord

Ronjenje na dah rekord

Ronjenje na dah rekord slobodnim stilom u vlasništvu je Herberta Nitscha. Slobodno ronjenje poznato je i kao „apneja“. To je disciplina ronjenja na dah koja isključuje uporabu utega pri zaronu.

Kako početi nordijsko hodanje

Kako početi nordijsko hodanje

Sigurno ste čuli za nordijsko hodanje barem jednom u životu, ali niste istraživali što je zapravo nordijsko hodanje i kako početi nordijsko hodanje. Nordijsko hodanje je za svakoga, bez obzira n

Što su olimpijske igre

Što su olimpijske igre

Što su Olimpijske igre u antici najbolje govori činjenica da su one bile povezane s kultom Zeusa, vrhovnim božanstvom starih Grka. O njihovom mitskom i legendarnom podrijetlu postoje razne predaje