Sport

Koji bicikl kupiti

Koji bicikl kupiti

Koji bicikl kupiti za gradsku vožnju

Prije nego što krenete razmišljati koji bicikl kupiti za gradsku vožnju morate biti upoznati sa činjenicom da se pojam „gradski bicikl“ zapravo ne odnosi na neku određenu kategoriju bicikla, već predstavlja općenitiji opisni pojam. Navedeni bicikli bi se mogli isto tako zvati i „urbani“ bicikli s obzirom na prostor u kojem bi se koristili.

Odluku koji bicikl kupiti za gradsku vožnju otežava činjenica da se većina bicikla specijaliziranih za određenu vrste vožnje može koristiti i za gradsku vožnju. Međutim, postoji određena vrsta bicikla na koju većina ljudi pomisli kada se koristi izraz gradski bicikl. Ovaj bicikl ima karakteristike i hibridnog i krstaškog bicikla. To se obično odnosi na uspravan položaj vožnje kruzera i na veličinu kotača hibridnog bicikla.

Isto tako većina gradskih bicikla ima određene dodatke koje vožnju u uobičajenoj odjeći čine lakšom. Ti dodaci su uglavnom blatobrani, štitnici lanca, štitnici na stražnjem kotaču. Gradski bicikli mogu imati i ugrađen generator i svjetla za sigurnost prilikom vožnje tijekom mraka. Sjedala su prilagođena za gradski tip vožnje svojom veličinom i nerijetko sa dodanim amortizerima kako bi vožnja bila što udobnija.

Koji bicikl kupiti za off-road vožnju

Za off-road vožnju postoji posebno dizajnirani bicikli koji imaju određene sličnosti sa ostalim vrstama bicikala, ali isto tako imaju ugrađene posebne dijelove dizajnirane da povećaju izdržljivost i performanse na prirodnom terenu.

Ako ste u nedoumici koji bicikl kupiti za off-road vožnju prije odluke se svakako upoznajte sa komponentama koje mora imati bicikl za off-road vožnju. Te komponente su vilice s ovjesom, velike gume koje se ne mogu probušiti, izdržljiviji kotači, ravne i široke upravljačke palice za stabilnost i udobnost na neravnom terenu.

Nadalje, tu su i niži omjeri brzina za penjanje na strmim stazama i tipka za brzo podešavanje visine sjedala. Prilikom odlučivanja koji bicikl kupiti za off-road vožnju potrebno je i poznavanje karakteristika terena po kojima se navedeni bicikli voze. Specijalizirani su za vožnju po brdskim i planinskim stazama te ostalim vrstama neasfaltiranih površina. Navedene staze uglavnom na sebi imaju kamenje, korijenje, strme padine i ostale prirodne prepreke. Bicikli za off-road vožnju se mogu podijeliti u četiri kategorije na temelju konfiguracije ovjesa. Navedene kategorije su: rigid, hard tail, soft tail i full suspension.

Koji bicikl kupiti za cestovnu vožnju

Cestovna vožnja jedan je od najstarijih oblika biciklizma, koji uglavnom uključuje dugačke vožnje od više desetaka kilometara na otvorenim cestama. Cestovni biciklizam može biti izvrstan način vježbanja i održavanje forme za rekreativce, ali isto tako ima veliki broj profesionalnih vozača koji se natječu u različitim cestovnim utrkama.

Cestovni biciklizam zahtjeva specijalizirani bicikl i ukoliko ste upoznati sa karakteristikama koje navedeni bicikl mora imati onda će vam biti lako odlučiti koji bicikl kupiti za cestovnu vožnju. No, ukoliko niste sigurni koje karakteristike mora imati, u sljedećih nekoliko rečenica će te to saznati. Bicikl mora imati vrlo lagan okvir, kotače i ostale dijelove. Preporuča se da volan bude spušten, tj. uvijen, a kotači i gume uski. Prednja vilica mora biti kompozitna i preporučljivo je da bude napravljena od karbonskih vlakana. Ne smije imati ni prednji ni stražnji ovjes.

Odluka koji bicikl kupiti za cestovnu vožnju isto tako ovisi o vašoj visini s obzirom da postoji veliki broj modela namijenjenih za određeni raspon visine vozača. Važno je odabrati pravu veličinu okvira za vašu visinu jer će samo ispravna veličina okvira osigurati ugodnu vožnju.

Tagovi:

Više članaka

Ronjenje na dah rekord

Ronjenje na dah rekord

Ronjenje na dah rekord slobodnim stilom u vlasništvu je Herberta Nitscha. Slobodno ronjenje poznato je i kao „apneja“. To je disciplina ronjenja na dah koja isključuje uporabu utega pri zaronu.

Kako početi nordijsko hodanje

Kako početi nordijsko hodanje

Sigurno ste čuli za nordijsko hodanje barem jednom u životu, ali niste istraživali što je zapravo nordijsko hodanje i kako početi nordijsko hodanje. Nordijsko hodanje je za svakoga, bez obzira n

Što su olimpijske igre

Što su olimpijske igre

Što su Olimpijske igre u antici najbolje govori činjenica da su one bile povezane s kultom Zeusa, vrhovnim božanstvom starih Grka. O njihovom mitskom i legendarnom podrijetlu postoje razne predaje