Zanimljivosti

Trikovi za kuhanje riže

Trikovi za kuhanje riže

Trikovi za kuhanje riže – relevantni omjeri

Rižu je vrlo lako skuhati i pripremiti za jelo, no potrebni su nam i poneki kulinarski trikovi za kuhanje riže kako bismo pripremili prilog kao iz restorana. Prvo pravilo kod kuhanja obične bijele riže jest da količina vode mora biti 6-8 puta veća u svom omjeru s obzirom na rižu. Točnije, na 200g riže, dodali bismo 1l vode. No, kako nitko ne voli jesti neslanu rižu, potrebno ju je i zasoliti. U zakuhanu vodu potrebno je dodati 10g soli na 1l vode (dakle, 5g na 0, 5l). Posebni trikovi za kuhanje riže odvijaju se i prije samog kuhanja jer u obzir treba uzeti i obavezno ispiranje riže prije kuhanja, kako bi se tijekom kuhanja spriječila ljepljivost i grudanje riže. Tim ispiranjem, postiže se otklanjanje viška škroba sa zrna riže. Osim ako ne kuhate rižoto, NE miješajte rižu dok se kuha. To će uzrokovati da riža postane škrobna, gusta i ljepljiva – zato odolite iskušenju! Nadalje, najlakše je izbjeći katastrofu zagorene riže zalijepljene za dno lonca upravo kuhanjem u loncu zadebljanog dna. No, ne zaboravimo i na važnost dodavanja ulja pri kuhanju. Tijekom posljednje faze kuhanja, ispod poklopca stavite kuhinjsku krpu kako bi upila kondenzaciju i spriječila da riža postane kašasta. Ideja je ovdje da krpa zaustavi kondenzaciju koja bi se u kapljicama vratila na rižu i natopila ju. Samo stavite krpu ispod poklopca tijekom posljednjih nekoliko minuta kuhanja i pazite da se ne približi plamenu.

Aromatični trikovi za kuhanje riže – postanite gurmani!

Trikovi za kuhanje riže mogu pridodati otkrivanju novih okusa u svakodnevnom kuhanju ručka, dopustimo sebi izlazak iz zone komfora. Ako rižu prepržimo u loncu prije samog kuhanja, postići ćemo suptilan orašast okus ovog jednostavnog priloga. Jednostavno zagrijte malo ulja u loncu, dodajte rižu i pržite dok zrna riže ne postanu zlatna i mirisna. Zatim samo dodajte tekućinu i kuhajte je kao i obično. Prženi okus bit će suptilan, ali bit će dovoljno da malo oživite jelo. Ako ste jedan od odvažnijih kuhara, možete se poigrati sa dodavanjem začina u vodu prilikom vrenja, neki od favorita jesu šafran, bosiljak, kopar, ružmarin, lovorov list, ali i mnogi drugi – ovisno o ukusima. Riža se, dodana u tako začinjenu vrelu vodu, kuha nad srednjim plamenom oko 15 minuta. Trikovi za kuhanje riže koje koriste i naše bake jest kuhanje riže u temeljcu (povrtnom, pilećem ili goveđem) kako bi se postigao zaokret u okusu, također još jedan od trikova je i prženje sitno nasjeckanog luka na ulju prije dodavanja vode i riže. Riža tako može biti obavijena okusima koje su naši okusni pupoljci zamislili i nije dužna uvijek ostati obična i bezokusna.

Trikovi za kuhanje riže ovisno o vrsti

Danas pronalazimo četiri vrste riže u koje spadaju: izvorna ili obična, polufina, fina i superfina riža. Jedna od najpopularnijih je parboiled riža koja se kuha oko 12 minuta pa je upravo zato i lako došla na dobar glas. Prema okusu je neusporediva sa običnom bijelom rižom zbog viševitamina i minerala koje sadrži. Parboiled rižu također je potrebno isprati, no i trik je namakati ju u vodi 20 do 30 minuta prije samog kuhanja. Takvi trikovi za kuhanje riže doista su jednostavni i razumljivi, no ne zna ih svatko. Promiješajte rižu, smanjite vatru da se riža krčka i pokrijte lonac. Iako se riža pripremana u američkom stilu prethodno kuha, druge prethodno pripremljene sorte zapravo treba kuhati duže od obične bijele riže. Ovu sortu treba kuhati oko 45 minuta. Smeđu rižu pokušajte kuhati poput tjestenine u kipućoj vodi kako bi dobila mekšu teksturu. Kuhati smeđu rižu je kompliciranije – čini se da uvijek ispadne tvrda ili prekuhana. Jedan od načina da se to izbjegne je kuhanje smeđe riže poput tjestenine. Samo ju bacite u lonac s kipućom vodom i kuhajte dok ne omekša, a zatim ju ocijedite i pustite da se pari u poklopljenom loncu oko 10 minuta. Prokuhavanje će ju skuhati dok para osigurava da riža ostane lijepa i mekana. Također, jedna od vrsta jest i riža pilav čija je priprema karakteristična na Bliskom istoku. Za razliku od obične riže, riži pilav dodaje se 0, 6l tople juhe te se kuha oko 20 minuta pokrivena u pećnici zagrijanoj na 190°C. Cilj pri takvoj pripremi jest suhoća riže te mogućnost dodavanja sočnosti pomoću drugih sastojaka u jelu. U nadi da su vam ovi trikovi za kuhanje riže pomogli u kuhinji, želimo dobar tek!

Tagovi:

Više članaka