Zanimljivosti

Koje cvijeće je najbolje poslati kako bi izrazili sućut

Koje cvijeće je najbolje poslati kako bi izrazili sućut

Cvijeće kao izraz sućuti

Znamo kako oproštajne ceremonije diljem svijeta imaju jednu zajedničku stvar, a to je tradicionalna prisutnost cvijeća. Cvijeće oduvijek ima važnu ulogu pri izražavanju emocija, što znači da se ono koristi za života i za smrti. Pravila izražavanja sućuti, kao i pravila ceremonije su se razvijala stoljećima, a oboje je nastalo pomoću utjecaja religije i načina života pokojnika. Koliko je cvijeća potrebno poslati kao izraz sućuti? U Rusiji se njeguje tradicija koja nalaže da se za izraz sućuti ili na sprovod donosi parni broj cvijeća, točnije buket bi trebao iznositi brojeve 2,4,6,8,10 ili 12.

Kod Slavena postoji vjerovanje da upareni brojevi pridonose miru i potpunu cjelovitost života. Zašto je važno obratiti pažnju na broj u buketu? Pogrešan broj rodbina pokojnika može protumačiti kao uvrjedu. I dok u zemljama zapadne Europe i SAD-u ne obraćaju pažnju na navedenu značajku, opreza nikad dosta. Koje cvijeće odabrati za izraz sućuti? Što manje šareno i što manje neobičnih cvjetova. Istina je da se danas sve manje gleda na tradiciju darivanja cvijeća kod sućuti, točnije sve se manje gleda na to koji je broj cvjetova prisutan i kakvih su tonova. Obitelji preminule osobe je jedino bitno vidjeti kako su ljudi voljeli i poštivali osobu koje više nema.

Koje se cvijeće donosi na izraz sućuti i sprovode?

Cvjećari još dan danas slijede drevnu znanost o cvijeću. Znamo kako cvjetni jezik može puno toga reći, osobito kada je u pitanju izražavanje emocija. Koje se cvijeće najčešće odabire za sućut i sprovode? Krizanteme, žuta boja je najčešća jer naglašava tugu osobe ili osoba, dok svijetle boje prezentiraju ljepotu osobe koje je preminula. Ljiljani i magnolija, daju do znanja kako osobe smatraju pokojnika iskrenom i plemenitom osobom. Gladiole i narcisi, iskazuju zahvalnost na svemu što je pokojnik napravio za svoga života.

Tratinčice, daju do znanja kako je preminula osoba bila sofisticirana. Nezaboravak i cinija, simboliziraju vječno sjećanje na pokojnu osobu. Plavi zumbuli označavaju vječno zbogom. Naravno, osim cvijeća bitna je i sama boja i simbolika. Ljubičasta boja označava gubitak, plava duboku tugu i čežnju, bijela čistoću, zelena smirenost i vjeru u vječni život. Vijenci za sprovod u pravilu ne bi smjeli imati više vedrih boja u sebi, već bi se trebali sastajati od hladnijih nijansi. Cvijeće bi trebalo ne samo naglašavati tugu za preminulom osobom, ono bi isto tako trebalo slaviti njen život.

Cvijeće kao izraz tuge

Pri odabiru cvijeća za izraz sućuti također moramo obratiti pažnju i na sljedeće, kome je navedeno cvijeće zapravo namijenjeno? Ako je riječ o smrti mlade osobe, tada se na izraz sućuti šalje cvijeće svjetlijih boja koje nema otvorene pupoljke. U slučaju smrti starije osobe, na izraz sućuti se šalju ruže ili karanfili u bijeloj ili crvenoj boji. Kako odabrati buket za sprovod? Istina je da će se za sprovod pobrinuti pogrebne tvrtke i cvjećarne. Na vama je da samo u kratkom opisu opišete pokojnu osobu i koju bi emociju voljeli izraziti kroz buket ili vijenac.

U buketima i vijencima za sprovod najčešće nalazimo bijele i crvene karanfile, ruže i krizanteme svjetlijih boja. Često možemo vidjeti i cvjetne aranžmane veselih boja, što znači da je pokojnik vodio aktivan život i da je riječ o pozitivnoj osobi. U slučaju da niste dobro poznavali pokojnika, tada možete odabrati cvjetne aranžmane s dalijama, karanfilima, krizantemama, ljiljanima, narcisima, ružama. Prirodni ili umjetni cvjetovi? Ne postoje pravila, iako se vijenci često izrađuju od umjetnog cvijeća koje će i nakon sprovoda moći stajati na groblju preminule osobe.

Tagovi:

Više članaka