Sport

Kako odabrati tenisice za trčanje

Kako odabrati tenisice za trčanje

Kako odabrati tenisice za trčanje – prvi izbor

Tražite tenisice za trčanje? Navesti ćemo nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju prilikom izbora. Ovisno jeste li početnik ili napredni trkač, po kojem terenu planirate trčati, koje ste dobi, koliko ste teški, kakvo vam je stopalo. Ukoliko imate iskustva u trčanju otprilike znate kako odabrati tenisice za trčanje, a ovim člankom nastojimo pomoći početnicima u trčanju. Tenisice koje koristimo za hodanje ili svakodnevno ne moraju nužno i odgovarati aktivnosti trčanja. Prilikom prvog izbora tenisica za trčanje trebamo odabrati tenisice koje će uvelike spriječiti mogućnost ozljede prilikom bavljenja tom aktivnošću. Tenisica treba biti prilagođena anatomski vašem stopalu. Obratite pažnju na način vašeg gaženja, jer o tome ovisi kakav tip stopala imate. Najčešći način gaženja je normalan i takva osoba ima klasično neutralno stopalo. Ukoliko imate spušteno stopalo vaš način gaženja je unutarnjim svodom stopala i potrebna vam je korekcija u obliku anatomskog uloška ili tenisice napravljene posebno za spušteno stopalo. Treći način gaženja je najrijeđi oblik gaženja, po vanjskom rubu stopala. Testiranje stopala možete obaviti kod ortopeda ali i u vlastitom domu sami. Ako se odlučite testirati stopalo u vlastitom domu, možete stopalo premazati nekom kremom, uljem i slično i jednostavno stati na papir kako bi se vidio otisak. Prema vašem stopalu bilo ono neutralno, spušteno ili vanjski gaz stopala svakako treba prvo razmisliti kako odabrati tenisice za trčanje.

Kako odabrati tenisice za trčanje prema vrsti terena za trčanje

Tereni za trčanje mogu biti različiti. Volite trčati u prirodi ili ste više prostorno vezani uz urbane sredine? Trčanje u prirodi može biti zahtjevno ovisno o tome trčite li po dobro utabanim stazama ili trčite po nepoznatom terenu. Misao vodilja kako odabrati tenisice za trčanje u prirodi je upravo gdje želite trčati i kako da vi budete opremljeni u skladu sa prirodnim terenom. Prilikom odabira tenisica za trčanje u prirodi svakako obratite pažnju da tenisice imaju ripne. Tenisice sa ripnama će vam pomoći da izbjegnete klizanje na vlažnim terenima, blatu, stazama pokrivenim mokrim lišćem ili ako slučajno uskočite u potočić iako to niste planirali. Ripne osiguravaju bolje prijanjanje za podlogu, pružaju veću stabilnost i izdržljivost. Gornji dio tenisice treba dobro osigurati nogu od ozljeda i kamenčića koji bi mogli upasti prilikom trčanja u prirodi. Odaberite kvalitetne tenisice od čvršćeg materijala koji će vas zaštititi od udaraca, naročito ako trčite po kamenim ili stjenovitim terenima. Ako trčite po blatnim i mekanim putevima ripne koje su veće/duže bolje će prijanjati uz takav teren. Za trčanje po kamenitim terenima tenisice s manjim ripnama će biti bolji izbor. Trčite u urbanim sredinama? Kako odabrati tenisice za trčanje u urbanim sredinama? Po istom principu kao i tenisice za trčanje u prirodi. Gornji dio tenisice treba služiti za dobro osiguranje noge od ozljeda, dakle odabir je tenicise od kvalitetnog čvrščeg materijala jer i u urbanim sredinama možete naići na neravne podloge. Potplate trebaju imati manje ripne kako bi bolje prijanjale asfaltu ili ugaženim stazama nasipa i gradskih parkova.

Kako odabrati tenisice za trčanje uz dodatne informacije

Dodatno u vašem procesu kako odabrati tenisice za trčanje na vašu odluku može utjecati i vaš spol, vaša tjelesna težina, udaljenost koju trčite, te tehnika i razina znanja o samom trčanju. U svakom dućanu odvojeno ćemo naići na ženske i muške odjele obuće. Osim boje, tenisice po spolu se razlikuju po materijalu i sastavu tenisice, ženske tenisice su nešto lakše i mekše. Tjelesna težina je podijeljena u tri skupine, lagani do 75 kg, srednje teški do 85 kg i teži od 85 kg, ovisno o vašoj tjelesnoj težini preporuka je da lakši trkači odaberu manje podložene tenisice a teži trkači bolje podložene tenisice. Udaljenost koju trčite također utječe kako odabrati tenisice za trčanje. Za udaljenost do 10 km možete odabrati trkaće tenisice, manje podložene. Za duže staze nogama je potrebna dodatna podrška u boljoj potplati, što veća udaljenost noge su opterećenije svakim novim kilometrom. Tehnika trčanja i razina znanja o trčanju utjecati će na odluku o izboru tenisica jer profesionalni trkači na duge staze odabrati će relativno manje podložene tenisice, dok rekreativcima koji nemaju iskustva poput profesionalalaca dobar izbor su tenisice sa više podrške i boljom podloženosti. Zanimljivost je da tenisice za trčanje trebaju imati pola do cijelog centimetra prostora od vašeg broja stopala kako stopalo ne bi bilo stisnuto. Svaka obuća pa tako i tenisice nakon tri godine gube svoja svojstva. Ne zaboravite da svakoj novoj obući treba određeno vrijeme da se prilagodi nozi, u utrke krenite uvijek u isprobanim i nozi prilagođenim tenisicama.

Tagovi:

Više članaka

Ronjenje na dah rekord

Ronjenje na dah rekord

Ronjenje na dah rekord slobodnim stilom u vlasništvu je Herberta Nitscha. Slobodno ronjenje poznato je i kao „apneja“. To je disciplina ronjenja na dah koja isključuje uporabu utega pri zaronu.

Kako početi nordijsko hodanje

Kako početi nordijsko hodanje

Sigurno ste čuli za nordijsko hodanje barem jednom u životu, ali niste istraživali što je zapravo nordijsko hodanje i kako početi nordijsko hodanje. Nordijsko hodanje je za svakoga, bez obzira n

Što su olimpijske igre

Što su olimpijske igre

Što su Olimpijske igre u antici najbolje govori činjenica da su one bile povezane s kultom Zeusa, vrhovnim božanstvom starih Grka. O njihovom mitskom i legendarnom podrijetlu postoje razne predaje