Zanimljivosti

Kako očistiti tepih

Kako očistiti tepih

Sve o tome kako očistiti tepih

Kućanski poslovi su jedni od najnezahvalnijih poslova. Malo tko primjećuje koliko je truda potrebno da bi dom bio uredan i čist. Da ne spominjemo koliko je važno održati dom higijenski zdravim, zato je čišćenje namještaja jednako važno kao i sve ostalo u vašem domu, poput tepiha. Svaku ženu ili djevojku muči kako očistiti tepih i održati ga urednim na dulje vrijeme. Mrvice, prašina, razni oblici nečistoće prilično brzo nađu svoj put natrag i kroz dan-dva ponovno morate ponavljati radnju. Naravno, sve ovisi od toga od kakvog materijala je načinjen vaš tepih, te koliko brzo upija nečistoću. Cijeli proces oko toga kako očistiti tepih se vrti oko više radnji koje je potrebno poduzeti da bi čićenje bilo potpuno. Prvo krenite od usisavanja, tu nemojte štedjeti na vremenu i dajte si truda. Uklonite sve nečistoće poput dlaka, prašine, mrvica, te naravno nemojte zanemariti prostor i ispod tepiha. Sve drugo će lakše ići jer ste barem polovicu problema riješili sa kvalitetnim usisavanjem tepiha. Svaki usisivač sa sobom donosi i razne nastavke i mlaznice, stoga ih svakako upotrijebite kako bi posao obavili do temelja.

Praktični savjeti kako očistiti tepih od mrlja

Većinu domaćica najviše zanima praktičnio dio savjeta kako očistiti tepih i to efikasno. Krenuli ste od usisavanja, što je najvažniji dio postupka. Mnogo prljavštine se unosi preko obuće, stoga ukoliko niste dobro usisali tepih, ta ista prvljaština poput dlaka, prašine ili nečeg drugoga, stvarati će probleme pri daljnjim postupcima. U mnogim kućanstvima se skuplja i hrana na tepihu, stoga se nerijetko dogode i mrvice kruha, kolača, razni ostaci ili osušene mrlje od umaka ili kave na tepihu. Tu će vam koristiti razna sredstva za uklanjanje mrlja sa tkanina, u ovom slučaju tepiha. U raznim dućanima sa kućanskim potrepštinama postoje i specijalna sredstva za čičenje tepiha, pa ukoliko ih pronađete, svakako kupite. Mnoge domaćice ne vole otkrivati tajne kako očistiti tepih, no mi znamo koliko je to nekada komplicirano, stoga ćemo raditi otkriti neke male tajne. Sredstvo za uklanjenje mrlja nanesite ravnomjerno na dio gdje se mrlja nalazi i malo šire oko mrlje. Zato umjerenim pritiskom istrljajte, ali nemojte pregrubo trljati kako bi materijal od kojeg vam je načinjen tepih ostao u dobrom stanju. Pregrubim trljanjem možete oštetiti tepih. Zatim pustite sredstvo neka odstoji okvirno do sat vremena, te ako je ostlao još tragova mrlje, ponovno nanesite manju količinu sredstva, te ponovno lagano istrljajte dok ne nestane.

Naučite kako očistiti tepih na najlakši način

Održavanje doma čistim nije jednostavan posao, zahtjeva posvećenost i organiziranost. Pronaći najlakši način kako očistiti tepih nije lako jer sve ovisi i od razine onečišćenosti. Teške mrlje nije lako ukloniti, nekada je potrebno zatražiti i pomoć profesionalca, naročito ukoliko želite savršeno očišćen tepih. Zato je dobro određene mrlje ukloniti čim se dogode. Ako ste odmah uočili svježu mrlju na svome tepihu, tada je dobro uzeti odma krpu namočenu hladnom vodom. Vjerovali ili ne, obična haldna voda iz pipe vam najlakše može pomoći kako očistiti tepih od mrlje čim se dogodi. Nemojte koristiti vruću vodu niti dodatno sredstvo, niti morate grubo trljati da bi mrlja nestala. Dovoljno je samo da ispirete hladnom vodom dio tepiha gdje je nastala mrlja sve dok ne uklonite i zadnji trag mrlje. U ostalim situacijama možete koristiti šampone i osvježivače za tepih. Možete iskoristiti i smjesu sode bikarbone kako bi očistili tepih, ostavite preko noći smjesu sode i drugi dan ostatak samo usišite sa usisivačem.

Tagovi:

Više članaka