Sport

Kako naučiti plivati

Kako naučiti plivati

Kako naučiti plivati, plivanje je prirodna aktivnost svih nas

Plivanje je prirodno svima nama, svi smo plivali još prije rođenja. Kako naučiti plivati kao dijete ili kao odrasla osoba vrlo je lako i jednostavno. Potrebno je osloboditi se straha od vode i prisjetiti se da je voda nešto sasvim prirodno i dio nas samih. Naš instink je nepogrešiv, svaki kontakt sa vodom budi u nama divne osjećaje. Pogledajmo samo životinje, naše kućne ljubimce, čak i mačke koje u narodu su poznate da ne vole vodu kad su u vodi instiktivno kao i psi mašu nogama i plivaju. Medjedi plivaju sa kopna prema obližnjim otocima u potrazi za hranom.

Ako ne znate plivati u nastavku ćemo vam pomoći kako naučiti plivati bez straha i ukočenosti koju mnogi neplivači osjećaju. Kako biste se riješili straha od vode ili dubine, za početak nađite mjesto. Bazen, more ili rijeku koji su plitki, tako da kad stojite u vodi, voda vam je do struka. Na taj način ćete u svakom trenutku imati osjećaj sigurnosti kad znate da se iz plivaćeg položaja možete dočekati na noge.

Kao i kod svih drugih aktivnosti i kod plivanja je vrlo važno disanje. Pravilno i mirno disanje omogućit će vam da se opustite i za početak prepustite da vas voda drzi.

Kako naučiti plivati i gdje plivati

Slijedeća važna odluka u procesu kako naučiti plivati je svakako odluka gdje plivati. Naučiti plivati možete na mjestima kao što su bazen, more, rijeka ili jezero. Naravno u bazenu ćete se možda osjećati najsigurnije jer je dubina izmjerena i nema iznenađenja. Stoga ukoliko ste u mogućnosti prve zamahe odradite u plitkim bazenima. Uobičajeno je da se škole plivanja organiziraju na bazenima uz stručni nadzor instruktora plivanja.

Međutim, ukoliko vam je more ili rijeka privlačnija varijanta, odaberite dio uz obalu sa plitkim dijelovima za početak. Na taj način ćete imati osjećaj sigurnosti da se u svakom trenutku možete dočekati na noge. More je po svojoj strukturi gušće od rijeka zbog svoje slanosti i time će vaše tijelo u moru lakše plutati. Rijeke su tekućice i imaju svoju struju koja teče kao pa je u rijekama za početnike malo teže ali nije nemoguće kako naučiti plivati. Jezera su za razliku od rijeka mirnija, no budimo svjesni da jezera mogu nastati prirodno ali i umjetno poput šoderica. Svakako, ako se odlučite za slatkovodno mjesto za naučiti plivati izaberite ga kao dobro poznati teren sa ravnim i plitnim dnom.

Kako naučiti plivati, stilovi plivanja

Nakon što ste svaldali osnovni strah od vode, i pronašli mjesto gdje ćete početi plivati, slijedeći korak kako naučiti plivati je stil plivanja. U svakom početku vijek se kreće od najednostavnijeg, pa tako to vrijedi i za kako plivati.

Prvi korak kako naučiti plivati je kako naučiti lebditi u vodi. Opustite tijelo licem okrenutim prema vodi, pravilno i lagano dišite i legnite i pustite da vas voda drži. Rukama i nogama laganim pokretima održavajte tijelo na površini vode. Vježbajte održavanje u lebdećem položaju neko vrijeme da stvorite osjećaj da je voda za vas najprirodnija aktivnost.

Iz tog položaja možete krenuti u osnovni stil plivanja poznat kao prsni ili žablji stil plivanja. U prsnom ili žabljem stilu plivanja, rukama široko radite krugove dok nogama poput žabe se odgurujete kroz vodu.

Kraul ili sloboni stil plivanja je različit od prsnog u tome što rukama široko zamahujete kao da grabite kroz vodu a nogama paralelnim pokretima tjerate tijelo kroz vodu.

Leđnim kraulom izvodite plivanje identično kao prsnim kraulom osim što je vaš položaj tijela leđima okrenut vodi. Leptir stil plivanja je zamah rukom kao što leptir maše svojim krilima.

Tagovi:

Više članaka

Ronjenje na dah rekord

Ronjenje na dah rekord

Ronjenje na dah rekord slobodnim stilom u vlasništvu je Herberta Nitscha. Slobodno ronjenje poznato je i kao „apneja“. To je disciplina ronjenja na dah koja isključuje uporabu utega pri zaronu.

Kako početi nordijsko hodanje

Kako početi nordijsko hodanje

Sigurno ste čuli za nordijsko hodanje barem jednom u životu, ali niste istraživali što je zapravo nordijsko hodanje i kako početi nordijsko hodanje. Nordijsko hodanje je za svakoga, bez obzira n

Što su olimpijske igre

Što su olimpijske igre

Što su Olimpijske igre u antici najbolje govori činjenica da su one bile povezane s kultom Zeusa, vrhovnim božanstvom starih Grka. O njihovom mitskom i legendarnom podrijetlu postoje razne predaje