Zanimljivosti

Kako je nastao horoskop

Kako je nastao horoskop

Kako je nastao horoskop?

Danas gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za horoskop i koja ne zna da je on svojevrstan oblik predviđanja budućnosti. Neke osobe danas horoskopu pridodaju veću, a neki manju pažnju. Rijetko tko se zapravo zapita kako je nastao horoskop i tko je zapravo zaslužan za njegovu primjenu u današnjem svijetu? Kao što znamo, horoskopi se određuju prema položaju Sunca, Mjeseca, ostalih planeta kao i zvijezda u trenutku kada se određena osoba rodila. Kako su izgledali počeci predviđanja budućnosti?

Zapisi o prvim pokušajima da se predvidi budućnost su zapravo izgubljeni, ali prema modernim istraživanjima smatra se kako je Babilonska astronomija kolijevka današnje moderne astronomije. Upravo u Babilonu su zabilježeni prvi tragovi kako su ratovi, glad i smrt povezani s položajem naših planeta i zvijezda. “Babilonski katalog zvijezda” datira još 1200 godina prije Krista i kao takav je bio osnova za Grčku i Helenističku astronomiju, kao i za Indijsku, Islamsku i Srednjovjekovnu astronomiju. U takozvanom katalogu zvijezda se mogao pronaći zapis o položaju nebeskih tijela koji je kasnije postao vodilja za daljnja istraživanja i proricanja.

Horoskop u Staroj Grčkoj i Rimskom dobu

Kada je nastupilo doba vladavine Grčkih i Rimskih vladara, saznanja astrološkim promatranjima su bila dostupna samo vladarima. Vladari su često htjeli dobiti odgovore na određena pitanja, smatrajući kako samo oni imaju pravo na to. Kasnije prema promjeni zakona astrologija je dozvoljena pojedincima. U Rimu je astrologija uzela toliki mah da ju je tadašnji car August morao zabraniti. Smatrao je kako ona predstavlja opasnost za njegovo provođenje vlasti. Prvim promatračima planeta i zvijezda bilo je poznato samo pet planeta, točnije Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn.

Planeti su bili nazvani po Bogovima koje se štovalo, što je pridonijelo vjerovanju kako planeti predstavljaju njihova božanska tijela. Ovdje nastaje prva usporedba kao i veza između Boga i pojedinog znaka. Rađa se ideja koja je kasnije postala temelj astronomije, a to je da se budućnost pojedinog čovjeka može predvidjeti ako se proučava kretanje nebeskog tijela. Horoskop i horoskopski znakovi se pojavljuju u Staroj Grčkoj kada su astrolozi naučili računati sunčanu godinu kao i lunarni mjesec. Ovisno o određenom položaju planeta sastavljen je horoskop za tada novorođenu djecu.

Horoskop i njegova novija povijest

Danas starim Grcima prepisujemo najveću vrijednost kada pričamo o samom razvoju astrologije. Stari Grci su također zaslužni i za imena koja još dan danas koristimo u horoskopskim znakovima. Horoskopski znakovi, točnije njihova imena su povezana s drevnim Grčkim mitovima. Kako izgleda novija povijest horoskopa? Horoskop kao i njegova praksa pisanja je nastala tek početkom 20-og stoljeća. Do 20-og stoljeća riječ horoskop se odnosila na izračunatu kartu koja je sadržavala datum rođenja i sat rođenja. Danas bi to mogli usporediti s rodnim listom.

U 21-om stoljeću horoskopi su postali dio naše opće kulture i postali su sasvim normalni dio svijeta u kojemu živimo. Astrologija je danas popularna više nego ikada prije, a to prvenstveno možemo zahvaliti vječnoj ljudskoj žeđi za istraživanjem. Zanimanje za astrologiju kao i horoskope raste iz dana u dan, što je svakako zanimljiva činjenica. Mnogi se odluče posjetu astrologu kako bi saznali više o sebi i o svojim životnim putevima. Iako još dan danas nije znanstveno dokazano kako nam horoskopi mogu odrediti budućnost, ono što je svakako zanimljivo je činjenica da to ne umanjuje njegovu vrijednost i značaj.

Tagovi:

Više članaka