Financije

Kada je najbolje koristiti kreditne kartice

Kada je najbolje koristiti kreditne kartice

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Ponedjeljak 24.06.2024 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Kartica kao sredstvo plaćanja

Kartice kao sredstvo plaćanja su vrlo praktično rješenje, naročito ako se nalazite u inozemstvu i ne želite nositi sa sobom veće količine gotovog novca. Također kartice su vrlo praktične kada vam bankomat nije usput ili vam se jednostavno ne da svaki put kada trebate ići u trgovinu prvo odlaziti na bankomat kako biste račun u trgovini ili na benzinskoj postaji platili gotovim novcem.

Čak ako svoju kupovinu obavljate putem interneta kartica je u velikoj većini sredstvo plaćanja ukoliko ne dogovorite internet kupovinu uz plaćanjem pouzećem, gotovinom prilikom dostave paketa. No, kod plaćanja karticama na internetu budite oprezni kome dajete podatke o svojim karticama jer hakeri su danas proboje u baze podataka doveli do savršenstva.

Ukoliko primijetite da se na vašem računu nalaze čudni troškovi koje vi niste napravili odmah bez odgađanja prijavite krađu kartice bez obzira što se ona nalazi u vašim rukama, no podaci koje kartica sadrži su zloupotrebljeni negdje na internetu i troškovi bez prijave krađe mogu pasti na vaš teret.

Vrste kartica i njihova upotreba

Banke i kartične kuće danas mogu izdati razne vrste i franšize za kartice. No, općenito možemo kartice podijeliti na tri osnovne vrste, debitna, kreditna i prepaid kartice. Franšize kojima se banke i kartične kuće služe su uobičajeno Master, Maestro, Visa, Diners kao najpoznatije, no postoje i druge koje vam mogu biti ponuđene.

Ono što je vama bitno je da ukoliko putujete u inozemstvo ili plaćate karticom na internetu vaša kartica bude prihvaćena kao sredstvo plaćanja. Na primjer Diners je vezan uz našu regiju i u Europi, a pogotovo izvan Europa nije niti poznata niti prihvaćena.

Debitne kartice su kartice koje se odmah terete i da bi trošak mogao proći na računu trebaju biti novčana sredstva ili dozvoljeni minus. Kod Obične kreditne kartice stvaraju trošak koji ćete platiti po računu sljedeći mjesec u cijelosti, a kod revolving plaćate na otplatu uz neki određeni minimum koji morate platiti. Prepaid su kartice kojima možete plaćati samo do visine iznosa koji je uplaćen na račun za koji je prepaid vezan. Gotovinski krediti su bolje rješenje ukoliko imate neki veći izdatak jer su kamatne stope puno niže nego kamatne stope kod kreditnih i debitnih kartica.

Kartica i u kojim slučajevima je dobro ih imati i koristiti

U kojim slučajevima je dobro imati kartice, debitne, kreditne, kad su zapravo toliko skupe i neisplative. U situacijama kada ne želite ili ne možete nositi sa sobom gotovinu jer se ne biste osjećali sigurno i bilo bi vas strah da vas netko ne pokrade pogotovo ako uz sebe imate veću svotu novaca. Ne volite se koristiti gotovinom općenito i kartice su za vas idealno rješenje, druga opcija za vas ne postoji, osim nekog sitniša u džepu.

Kartica i njeno korištenje je idealno kada želite kupiti nešto na rate. Kada kupujete na rate nećete plaćati kamatu na cjelokupni iznos računa, već će vam rata doći na naplatu na datum kupovine i platit ćete kamatu samo za par dana do datuma računa. U slučaju kada želite kupovati na rate kartica je najbolje rješenje jer zapravo ako uzmete nešto na 12 rata vi godinu dana nećete plaćati kamatu za korištena novčana sredstva, a to vam ni jedan gotovinski kredit ne može omogućiti.

Tagovi:

Više članaka

Kako uspješno dobiti pozajmicu bez jamca?

Kako uspješno dobiti pozajmicu bez jamca?

### Kako uspješno dobiti pozajmicu bez jamca: Priprema potrebne dokumentacije

Kako uspješno dobiti pozajmicu bez jamca? Prvi korak prema ostvarenju ovog cilja je pravilna priprema potrebne dokumentac

Kako prepoznati pouzdane online zajmodavce?

Kako prepoznati pouzdane online zajmodavce?

### Kako prepoznati pouzdane online zajmodavce: Provjera licenci i regulacija

U današnjem digitalnom svijetu, gdje je sve više online zajmodavaca dostupno, ključno je znati kako prepoznati pouzdane o

Kako pokrpati rupu u budžetu uz minimalan napor

Kako pokrpati rupu u budžetu uz minimalan napor

Suočeni s financijskim izazovima, mnogi ljudi traže načine kako pokrpati rupu u budžetu uz minimalan napor. Prvi korak je identificirati svakodnevne troškove koje je moguće smanjiti bez značajnih odri