Zanimljivosti

Što je tarot

Što je tarot

Što je tarot i koje mu je etimološko značenje?

Svatko od nas se, osim s horoskopom, u jednom trenutku susreo s tarotom. Tarot se može vidjeti u kasnije sate na nekim tv programima, ili vas je možda pak tarot majstor prizvao da dođete na ulici negdje na moru, gdje vrši svoj tarot show. Moguće je, stoga, da ste si u jednom trenutku postavili pitanje što je tarot uopće? Tarot je naziv za komplet karata koje su nešto duže nego regularne igraće karte, i pomoću tih karata se gata. Taj špil sastoji se od sedamdeset i osam karata. Špil je podijeljen u tri kategorije i zovu se: velika arkana, mala arkana i dvorske karte koje sadrže likove. Velika arkana ima 22 igraće karte, i to od Svijeta (broj 21) pa sve do Lude ( nula). Mala Arkana se pak sastoji od deset karata. Ako želimo razumijeti što je tarot u etimološkom smislu, jezikoslovci će reći da je riječ tarot arapskog pdorijetla i dolazi od riječi turuq što znači putovi, ili pak tarh – oduzimanje. Drugo etimološko opravdanje jest talijanski “tarocchi” koji dolazi od glagola taroccare, to znači varati i krivotvoriti.

Što je tarot i koja mu je povijest?

Povijesničari teško mogu odrediti kada je tarot točno nastao i što je tarot točno. Neki okulisti će tvrditi da su same tarot karte nastale još u razdoblju drevnog Egipta. Ipak, sa sigurnošću možemo reći da tarot postoji u 18. stoljeću iz kojeg dolaze čvrtsti dokazi. Naime, već u 15. stoljeću su se u Italiji koristile tarot karte u četiri izvorne boje: štapovi, mačevi, pehari i novčići. Te četiri boje su predstavljale tadašnje društvene staleže, odnosno seljake, plemstvo i ratnike, svećenstvo i trgovce. Dapače, primjetit ćete sličnost s klasničnim špilom karata, i to je zato što se iz tog razvio francuski špil u kojem su štapovi postali kare, mačevi pikovi, pehari herčevi, a novčići trefovi. No, povijest nastanka karata i dalje ne odgovara na pitanje što je tarot zaista. Široka primjena tarota počelaje u 18. stoljeću. Tada ih je Antonie Court de Gablin počeo koristiti kao sredstvo s kojim se mogu prenijeti drevne poruke, te pomoću kojih se uspješno može predviđati budućnost. Njegovu su praksu nastavili brojni poznati okulisti poput Eliphas Levia, Edwarda Waitea, Aleister Crowleya i slični.

Što je tarot i koje vrste tarota postoje?

Nakon što smo odgovorili na pitanje što je tarot i znamo da je to oblik proricanja, odnosno svojevrsni sustav mističnih poruka iz prošlosti, postavlja se pitanje koje sve vrste tarota postoje. Baš kao i u raznim religijama koje se nakon što se prošire izvan granica homogenosti raspadnu na više podvrsta i sekti, tako se i u tarotu danas razlikuje nekoliko vrsta tarota, ovisno o vrstama karata koje se koriste. Klasični odnosno Matanijev tarot je stari sicilijanski tarot koji se sastoji od 50 karata raspoređenih u 5 skupina. Tarot de Marseille se isto smatra klasičnim tarotom. On je nastao u 18. stoljeću te je ujedno i jedan od najizvornijih tarot špilova. Postoje i razni privatizirani špilovi, npr. Mea Vita tarot kojega je u 15. stoljeću oslikao talijanski slikar Bonifaco Bembo. Čak je i čuveni Salvador Dali napravio svoju verziju tarot karata. Uz navedeno, postoji i okultni tarot koji podrazumijeva okultne špilove poput Etteilinovog tatota, tarota zlatne zore, ili pak tarot Arthura Edwarda Waitea. No ipak, neovisno o tome što je tarot način proricanja budućnosti koji ima razne vrste, činjenica je da je to znanstveno neutemeljena praksa u koju kao razumna individua ne bi trebali ulagati energiju i pažnju.

Tagovi:

Više članaka