Ljepota i zdravlje

Simptomi trudnoće

Simptomi trudnoće

Rani simptomi trudnoće

Sigurno ste čuli klasične priče o tome kako znate da ste trudni bez rađenja testa za trudnoću. Najčešće se tu ubraja kašnjenje mjesečnice, umor, jutarnje mučnine, promjene u grudima, često mokrenje itd. No da li su to sve mitovi, i da li postoje još neki rani simptomi trudnoće koji možda nisu ovako zastupljeni kako u tekstovima tako i općenito?

Svaka žena je drugačija, no dali su rani simptomi trudnoće jednaki kod svih žena? Na žalost žene nemogu biti 100% sigurne da su trudne čim se spoje spermiji i jajašce, no neke od većine žena imaju suptilne znakove trudnoće već od ranog početka, a to je zahvaljujući hormonalnim promjenama koje se događaju u tijelu žene čim se jajašce oplodi. Večina žena osjeti ono što je nalik onome što se osjeti prije mjesečnice a to je lagano krvarenje, grčenje u maternici, blaga promjena na dojkama, umor, čest odlazak na wc, osjećaj nadutosti, određene želje za hranom, izraženije emocije.

Rani simptomi trudnoće, koliko rano se pojavljuju prvi simptomi

Kao što smo rekli, svaka žena je drugačija i svaka žena će vam dati svoj odgovor na navedeno pitanje. Određene žene će reći da su jednostavno znale/osjetile i imale intuiciju da su trudne. No ipak veći broj žena neće imati navedenu intuiciju i zapravo će možda ignorirati simptome trudnoće do kašnjenja mjesečnice i efektivnog testa za trudnoću. No kako znati da ste trudni bez kašnjenja mjesečnice ili testa za trudnoću? Neke žene će imati sve od navedenog, neke djelomično, a neke niti jedan simptom – razlog je taj što je svaka trudnoća jedinstvena priča za sebe. Izostanak mjesečnice je najraniji znak simptoma rane trudnoće, osobito ako imate redovne cikluse. No, ako vaši ciklusi nisu redoviti moguće je da ćete primjetiti neke druge simptome trudnoće i prije izostanka mjesečnice.

Rani simptomi trudnoće, česti rani simptomi

Umor, većina žena uvijek osjeti umor, bilo od prekomjernog posla ili drugih životnih okolnosti, no ako osjećate neuobičajni umor to bih mogao uz ne redoviti ciklus mjesečnice biti rani simptom trudnoće.

Jutarnje mučnine, iako u nazivu stoji jutarnja mučnina, ovaj vid mučnine se može osjetiti u bilo koje doba dana ili noći. Ako se pojavljuje učestalo i nije samo mučnina nego i povračanje koje ne možete povezati s npr lošom hranom, također onda moze biti rani simptom trudnoće.

Čest odlazak na wc, tu se ubraja često mokrenje kao rani simptom trudnoće. Vrlo rano nakon trudnoće možete primjetiti da često odlazite na wc i da mokrite manje nego inače. Tu se često ubrajaju i zatvor i vjetrovi.

Osjetljivost na mirise, dosta čest rani simptom trudnoće. Na samom njenom početku su neugodni mirisi koji će uzrokovati mučnine. To ćete primjetiti na mirisima koji su vam nekad godili a sada vam se pomalo gade kao npr. mirisi kuhanja.

Prištići i akne, ako inače nemate problema sa kožom i prištićima te aknama i primjetite njihovo stvaranje uz izostanak mjesečnice to je rani simptom trudnoće. U ranoj trudnoći pojavljuju se kao utjecaj hormona.

Osjećaj nadutosti, osjećaj koj je blisko povezan sa početkom mjesečnice kada u području abdomena osjećate težinu. Ako vam je uz osjećaj nadutosti trbuh također napuhnut to može biti rani simptom trudnoće.

Želja za određenom hranom, osjećaj koj je također prisutan kod većine žena u doba mjesečnice. No ako vam mjesečnica izostaje, i osjetite promjene u okusu ili željama za hranom, također može biti rani simptom trudnoće.

Izraženije emocije, veća i izraženija osjetljivost na podražaje oko vas, različito reagiranje na situacije nego inače.

Sve navedeno mogu biti rani simptomi trudnoće, obratite pozornost na sebe i slusajte svoje tijelo.

Rani simptomi trudnoće, jeste li stvarno trudni

Većina gore u tekstu nabrojanih simptoma nisu jedinstveni i isključivo samo za trudnoću. Rani simptomi trudnoće se uvelike razlikuju od osobe do osobe iako ih ima par koji su više manje uvijek jasniji pokazivatelji nao npr. izostanak mjesečnice. U većini slučajeva ovi simptomi su usko povezani sa mjesečnicom. Može biti da ste u ranoj trudnoći a da niste iskusili niti jedan od navedenih simptoma. Ako vam je izostala mjesečnica i ako imate neke simptome možete napraviti test za trudnoću u svom domu nakon što ste ga kupili u ljekarni. Ako želite biti sigurni napravite više testova za trudnoću jer nisu uvijek pouzdani. Nakon pozitivnog testa, ili ako iz nekog razloga ne želite raditi test onda se obratite svom ginekologu koji će vas dalje detaljno savjetovati – bilo o vašoj trudnoći i kako pristupiti ranoj trudnoći ili kako primjetiti rane simptome trudnoće da znate za ubuduće na što trebate obratiti pažnju a na što ne. Imajte na umu da rani simptomi trudnoće se lako mogu zamjeniti sa dolaskom mjesečnice te prije bilo kakvih zaključaka obratite pozornost na sebe.

Tagovi:

Više članaka

Kapi za gljivice na noktima

Kapi za gljivice na noktima

Gljivične infekcije znaju biti tvrdokorne, ali ne odustajte od liječenja samo zato što vam treba i nekoliko mjeseci za vidljivije rezultate. Na tržištu možete naći vrlo različite proizvode za borbu sa

Trajno povećanje usana – kako se radi

Trajno povećanje usana – kako se radi

Svaka žena želi punije usne, a opcije koje su danas dostupne uključuju privremene i trajne izbore. Usne su jedna od najuočljivijih značajki lica i zbog njihove promjene s procesom starenja, trajno pov

Prehrana za skidanje kila

Prehrana za skidanje kila

Stresan i poprilično sjedilački način života uz neuravnoteženu, a često i nezdravu ishranu rezultirali su povećanjem tjelesne težine kod velikog broja ljudi. Neki od tih ljudi nezadovoljni su svojim f