Iskakanje iz China paštete:
Svi su ludi za ministrom!

Ministar zdravstva Vili Beroš kao zaštitni znak Gavrilovićeve "China paštete", Manež, fotomontaža by Cirkus.hr

Bio je na tradicionalnom humanitarnom balu Hrvatskog liječničkog zbora niz uglednika iz javnog života. U Esplanadi je groznica subotnje večeri tresla tradicionalno oznojenog Damira Borasa sa suprugom, tancao je i Dragan Primorac sa svojom dragom, kao i Siniša Kovačić sa svojom.

Ali novinari Glorije nisu tog dana stavili fokus na rektora koji je na trenutak skrenuo pažnju sa spašavanja raspadajuće zgrade Muzičke akademije, na znanstvenika svjetskog glasa koji je privremeno prekinuo istraživanje povezanosti gena i malignih oboljenja, niti na bivšeg ravnatelja HRT-a koji je na bal dojurio ravno s priprema za radionice na kojima će svećenike podučavati kako koristiti medije kao sredstva evangelizacije.

Ne! Novinari Glorije ispravno su prepoznali vijest dana: “Uzeo predah od krize zbog koronavirusa: Ministar Vili Beroš uživao sa suprugom Jasminkom u večeri punoj plesa”.

Ministar Beroš je simbol borbe protiv najopakije bolesti naših dana koju samo Srbi (a oni su, podsjetimo, iz Domovinskog rata izašli kao gubitnici) mogu proglašavati smijurijom

Bio je to, istaknuli su vrijedni reporteri, “kratki predah od borbe s koronavirusom”. Ministar je pomeo plesni podij, vješto glumeći da mu ne ponestaje snage ni za najzahtjevnije breakdance akrobacije. Jer, znao je, on nije više tek neurokirurg na poziciji pomoćnika ministra koji samo čeka svoju šansu da zablista; on je sad simbol borbe protiv najopakije bolesti naših dana, koju samo Srbi (a oni su, podsjetimo, iz Domovinskog rata izašli kao gubitnici) mogu proglašavati smijurijom.

Već u prvom mjesecu na novoj funkciji, respiratorni problemi čovječanstva uzrokovani kineskim koronavirusom propelirali su ministra Beroša na naslovnice. Pratio se svaki njegov udah, svaki njegov izdah. Bilo je samo pitanje dana kad će novine izvijestiti i o ministrovu – predahu.

“Beroš ima razloga biti zadovoljan, krizu je Hrvatska dočekala spremna pa se mogao na jednu večer opustiti i uživati u tradicionalnom Liječničkom balu”, izvijestila je važno Gloria.

Korona zasjenila uspjehe Plenkovićeve Vlade

Polica u Sparu puna pašteta, photo by Cirkus.hr
I uz katastrofične medijske napise, police s paštetama u dućanima su pune! Od čajnih pašteta ipak ne treba strahovati jer, unatoč imenu, proizvode se u Hrvatskoj!

“Imaš svu moju potporu, naložio sam Mariću da odrješi kesu za što god treba”, stigao je dan ranije SMS s Premijerova mobitela, kojim se ministar Beroš nije stigao javno pohvaliti. Uspio ga je pročitati tek kasnije, jer su tog jutra potvrđena dva nova slučaja zaraze, a to je značilo dodatne press konferencije, TV gostovanja, intervjue, mini biografije, prekapanje po obiteljskim albumima, i sve što već ide uz poziciju najzaposlenijih hrvatskih ministara, kao i predstavnika Hrvatske na pjesmi Eurovizije.

Uzmak Premijera bio je iznimno nesebičan potez. Vladine iznimne rezultate na svim poljima upravljanja državom koronavirus pogurao je u drugi plan. Zasjenjeni Andrej Plenković podnio je malu političku žrtvu, čak i po cijenu da se izlazak iz spotlighta negativno odrazi i na unutarstranačke izbore u HDZ-u. Bio je svjestan nužnosti da se fokus uznemirene javnosti s važnih tema gospodarskih uspjeha (i pokoje trivijalne o imovinskim karticama, korupciji, Bandiću, mešetarenju s nekretninama, uhljebljivanju itd.) prebaci na novu istinsku zvijezdu – Vilija Beroša.

Članak iz Jutarnjeg lista s citatom trgovca koji biježi gužve u doba koronavirusne groznice: "Tek kad rasprodamo sve zalihe paštete s police, znamo da je kraj blizu"
Jutarnji list izvijestio je da smak svijeta dolazi tek kad nestane i zadnja pašteta

Andrej Plenković skromno je tek izvijestio o nultom pacijentu, pozvao Hrvate da ne mahnitaju po šoping centrima i onda, kad su se ovi pojavili na blagajnama, povukao se.

Davor Božinović, novi načelnik Stožera civilne zaštite, podjednako je teško pratio Berošov ritam, pa je iskoristio prvu priliku za predah i provozao se helikopterom nekoliko zemalja južnije.

Čak je i poslovično neustrašivi Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost, baš u trenutku napada koronavirusa odlučio pospremiti generalsku uniformu u ormar, uzeti godišnji odmor i vidati emotivnu povrijeđenost zbog napisa o njegovoj imovinskoj kartici – u Americi. Sasvim slučajno, u zemlji čiji je predsjednik Donald Trump izjavio da je rizik od korone vrlo nizak i da ultimativno zahtijeva cjepivo u roku nekoliko mjeseci.

Njegovo lice zvuči poznato

Jedino je Vili Beroš, ostavljen na vjetrometini hrvatskih medija, bez zaštitne maske i rukavica, upućivao smirujuću poruku da nema mjesta za paniku.

Jasno, ponavljao je to na pressici u 9 sati, na javljanju uživo u 11 sati, na Dnevniku u 12, na pressici u 16, na Novoj TV u 19:15, kod Mojmire Pastorčić iza 22… Vozač je radio prekovremeno, ali svi moraju podnijeti žrtvu!

Ministrov vozač okladio se da može odvesti rutu od HRT-a do RTL-a s povezom preko očiju!

Ako ministar svaki dan desetak puta staje pred mikrofone i pritom ne pokazuje znakove umora, to nije samo znak da nije zaražen virusom, rekli bi epidemiolozi. Manjak umora govori da je riječ o poslu koji ispunjava i koji je ispunjavao i prije nego što ga je preuzeo, kad se ono javno na Markovu trgu nutkao Premijeru da uskoči na još toplu stolicu Milana Kujundžića.

Rekao je ‘zbogom’ anonimnosti pomoćnika ministra i postao državni prijatelj broj 1, čovjek koji rješava i može sve. Jer zašto bi najproblematičnije hrvatsko ministarstvo, u svojim najaktivnijim danima javnih komunikacija, imalo glasnogovornika (kojeg nema već godinama), kad kamera ministra voli toliko da se njegov vozač već hvali da će, za Guinnessovu knjigu rekorda, žmireći odvozati rutu od jedne preko druge do treće televizije?

Jednog se dana, u PR stožeru Vilija Beroša rodila ideja da se, kao gost, pojavi i u emisiji Nove TV “Tvoje lice zvuči poznato”.

“Hvala na prijedlogu”, zahvalili su se producenti emisije. “Ali fokusirani smo na one natjecatelje koji su se, recimo to tako, izgubili iz fokusa javnosti, i čije lice zvuči poznato, ali ne i prepoznato. Tako da je gospodin Beroš možda previše poznat u ovom trenutku. A recite, zna li gospodin Krstičević plesati?”

Ministar ne pristaje biti mini star

Vili Beroš iskače iz paštete, Manež, fotomontaža by Cirkus.hr
Koronavirus iz Kine bio je ministrova odskočna daska

“Dobro, to sa showom nam nije uspjelo! Koje su druge ideje? Kako dalje promovirati našu poruku?”, pitao je ove srijede na redovitom dnevnom zasjedanju svoga neformalnog PR stožera ministar Beroš.

“Da možda uvedemo generalnu zabranu javnog okupljanja?”, javio se iz kuta sobe neki mladi pripravnik.

“Ne dolazi u obzir! Posve promašeno!”, uzvratio je Beroš. “Epidemiološka situacija je stabilna. Nema smisla da zabranimo redovito održavanje press konferencija!”

“Sad kad imamo već deset oboljelih, što kažete, ministre, da ponovno povećamo broj dnevnih pressica?”, upitala je tajnica.

“Izvrsna ideja! Možda i da krenemo izmještati Stožer po Hrvatskoj, kao Kolinda? Sad kad  imamo Rijeku, Zagreb, Varaždin… Nazire li se što u Splitu? Slavoniji? Važno je da pokažemo da smo prisutni i da brinemo!”

“Svakako, šefe! Nema u Splitu, ali možemo napraviti jedan preventivni posjet ili vježbu da pokažemo da je sve spremno za prihvat i u drugim centrima. Važno je sada kontrolirati paniku i neprestano ponavljati da je nema!”, javio se netko.

Trampolin od paštete

“Kad smo već kod predsjednice koja je izvrsno komunicirala poruke… Sjećate se ono kad su joj iz Podravke ponudili da bude zaštitno lice Čokolinde?”, dodao je netko.

“Nije li to bio fake news?”, pitao je ministar. “Sve da i nije, o kakvom bismo promotivnom proizvodu uopće mogli govoriti?”

“Svi su sad fokusirani na nabavke konzervi”, ubacio se ponovno mladi pripravnik. “Ljudi se praktički pripremaju za kataklizmu!”

Nema smisla uvoditi zabranu javnih okupljanja zbog korone! Press konferencije stožera su korisne!ministar Vili Beroš

“I što bismo sad trebali, lijepiti moje lice na konzerve graha? Dajte, molim vas!”, odbacio je s gnušanjem ministar.

“Ne grah, ministre. Jutarnji je, evo, citirao trgovca koji je rekao ‘Tek kad rasprodamo sve zalihe paštete s polica, znamo da je kraj blizu’. Možda neki mesni doručak? To će biti najtrajnija promocija!”, rekao je mladac.

“Pašteta? Pa nije loše. S onim šeširom, i ja bih izgledao kao Kekec!”, nasmijao se ministar, a odmah potom smijehom odobrila i cijela soba.

“Onda zovemo Slovence?”, pitala je tajnica.

“Nipošto, pa mora biti Gavrilović!”, lupio je šakom o stol ministar Beroš. “Samo izbjegnimo potencijalnu sprdnju! Inzistirajte da pašteta ne bude jetrena! Ne bi bilo zgodno da iziđe naslov da nam ministar sad već ide na jetra.”

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GREATEST SHITS. SMALLEST MINDS.Cirkus.hr logo
Uputstvo za upotrebu

Cirkus.hr je satirički magazin koji kroz parodiju, parafrazu, fotomontažu i druge humorističke postupke komentira političke i društvene anomalije.

Izvještaji objavljeni u rubrici Manež su fiktivni. Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima može biti slučajna ili namjerna, što ne umanjuje činjenicu da je sadržaj izmišljen, te se kao takav ne može koristiti kao vjerodostojan izvor informacija.

Izdavač: Mali prst d.o.o.