Blitzkrieg Cinestar: Koji ćemo film gledati ove godine?

Franjo Tuđman i Andrej Plenković kao glumci u filmu "Jojo Rabbit", Manež, fotomontaža by Cirkus.hr

Hrvati su poznati po tome da stalno vrte isti film. Mijenjaju se vlade, tko bi gori, sad je doli, pa obratno, ali povijest se uglavnom ponavlja. Živimo vječni déjà vu. U tom apatičnom i naizgled besperspektivnom okruženju, nije toliko neobično da i na filmu volimo reprize. Televizijski programi su predvidljivi, svakog Božića prevrćemo oči sami u kući, a ako odemo u domaće kino, mrak će prvo pasti u dvorani, a potom i na naše oči.

Ako je to što nosite Prada, znači li to da ste vi Škorin “crni vrag”?pitanje novinara Manež Expressa o odjevnoj kombinaciji Andreja Plenkovića

Dok vas televizijska produkcija ovih tjedana iz minute u minute bombardira koronavirusom, ipak nije istina da nema kina mimo Kine. Domaći filmaši aktivno i vrijedno rade, i produciraju nevjerojatne filmske priče, s iznenađujućim zapletima i još manje očekivanim raspletima kojih se ne bi posramio ni M. Night Shyamalan.

Svega mjesec dana nakon dodjele američkoga Oskara, svaki je hrvatski filmadžija koji drži do sebe već izašao sa svojim kandidatom za prestižnu Akademijinu nagradu. I dok vam se može činiti da ste taj film već gledali, jer naravno svi hrvatski kandidati jesu remake, ne može se reći da je riječ o filmovima koji neće puniti kina.

Andrej Plenković s toaletnom školjkom na crvenom tepihu ispred Hrvatskog sabora, Manež, fotomontaža by Cirkus.hr
Outfit u bojama hrvatske zastave zaslužio je da ovu fotografiju Andreja Plenkovića objavimo u boji! Popularni glumac i redatelj ima puno razloga za slavlje – čak tri nominacije, ali i aktualno vodstvo na Championshitu naših Greatest Shits!

Glamur na crvenom tepihu – zvijezde pokazale skupe toalete

U Hrvatskom saboru, zagrebačkoj inačici holivudskog Kodak Theatra, kojeg stoga mnogi zovu i Kokodak Teatar, danas je održana svečanost proglašenja hrvatskih nominacija za Oskara.

Crvenim tepihom na Markovu trgu prodefilirala su brojna poznata lica i pokazala svečane toalete. Posebno je zablistao Andrej Plenković, kreativac s čak tri nominacije, dvije za režiju i jednu za najbolju glavnu ulogu. Na proglašenju se pojavio u kombiniranoj opravi crvene, bijele i plave boje. Domoljubni outfit prilično je zaintrigirao modne kritičare.

“Što nosite na sebi? Je li to Gucci?”, viknula je novinarka Glorije, dok ju je security pogurivao iza zaštitne ograde.

“Haha, nije, nije!”, u prolazu je dobacio Plenković. “To je Prada!”

“Znači li to da ste vi taj vrag o kojem govori Miroslav Škoro?”, upitao je novinar Manež Expressa, ali je redatelj i glumac i sve, već odmaglio prema velikoj saborskoj dvorani gdje je počinjao svečani program.

Oskar za najbolji film

Iako se očekivalo da će se u ovoj kategoriji pronaći mjesta za remake filma “Irac”, futurističku dramu o hrvatskom emigrantu koji, trbuhom za kruhom, postaje soboslikar, taj film ipak nećete gledati! Vjerojatno i zbog toga što države zatvaraju granice zbog koronavirusa, pa i HAWC (Hrvatska akademija za WC) nije u svom izboru preferirala koprodukcije.

Za najbolji film nominirani su…

Andrej Plenković, Damir Krstičević, Zdravka Bušić i Tomo Medved, članovi tima Odvažno za Hrvatsku, kao likovi iz filma "Priča o igračkama 4", Manež, fotomontaža by Cirkus.hrPriča o igračkama 4 (sink.)

Žanr: avanturistička komedija
Režija:
Andrej Plenković
Uloge:
Andrej Plenković, Tomo Medved, Damir Krstičević, Zdravka Bušić, Ivan Anušić, Oleg Butković, Branko Bačić
Trajanje filma:
5 minuta

Andrej Plenković u ovoj sinkroniziranoj 3D animaciji donosi nevjerojatnu priču o igračkama i njihovom uzbudljivom oživljenom svijetu. Glavni junak Woody završava u neočekivanoj pustolovini koja uključuje i razdragano druženje s davno izgubljenim prijateljima. Riječ je o filmu koji će osvojiti svu djecu i druge infantilne gledatelje.

Kritika je redatelju zamjerila da “Priča o igračkama 4” previše podilazi publici, te da zbog svog kratkog trajanja više nalikuje svojevrsnom propagandnom filmu negoli punokrvnom ostvarenju.

“Plenković ovdje vrsnim glumcima kao što su Tomo Medved, Damir Krstičević ili Zdravka Bušić daje sporedne uloge, svodeći ih na puke lutkice, zadržavajući ih tek toliko koliko mu treba da ispriča priču o glavnom junaku – sebi. Sporedne glumce toliko zapostavlja da je jednog šlampavo zaboravio spomenuti i u samom naslovu! Podsjetio bih, naime da Plenković kandidira jednog zamjenika i četvero potpredsjednika, a u nazivu filma spominje se da igračaka ima samo četiri”, zapisao je u svojoj recenziji filmski kritičar Miro Kovač, Hollywood Reporter.

Na filmu “Priča o igračkama 4” kao dramaturg je angažiran glavni HDZ-ov analitičar Robert Kopal, koji je jedan Oskar, onaj za film “Crni labud”, već osvojio.

Kolinda Grabar-Kitarović kao glumica u filmu "Parazit", Manež, fotomontaža by Cirkus.hrParazit

Žanr: sapunica
Režija: Andrej Plenković
Uloge: Kolinda Grabar-Kitarović, dvoje državnih službenika, vozač
Trajanje filma: 5 godina

Pred glavnom junakinjom filma “Parazit” (Kolinda Grabar-Kitarović) neizvjesna je i mračna budućnost. Nezaposlena na divljem tržištu rada, pokušava pronaći način da zadrži privilegije koje je osjetila privremenim radom u ekskluzivnoj rezidenciji bogatih poslodavaca. Da bi ostvarila svoje snove, u priču uvlači i ostatak obitelji, gdje se suprug lažno predstavlja za vozača, a djeca za dvoje državnih službenika.

“Parazit” je definitivno favorit za hrvatskog oskarovca na koji mnogi kritičari bacaju svoje karte. “U uzbudljivom usponu glavne junakinje od siromaštva do bogatstva, redatelj Plenković odlično secira društvene fenomene. Svjedočimo nestanku srednjeg sloja, a ‘Parazit’nas usmjerava u samo srce kapitalizma. Pohvalno je i što film otvara prostor i za bolju vidljivost državne imovine, gdje ima zaista sjajnih primjera vrijedne arhitekture. Bilo bi šteta da te zgrade zjape neiskorištene!”, rekao nam je Stjepan Mesić koji je trebao glumiti u istom filmu, ali mu je bivša predsjednica odnijela ulogu pred nosom.

Plakat za film "1991", parodija vizuala za film "1917", Manež, fotomontaža by Cirkus.hr1991

Žanr: ratna drama
Režija: Velimir Bujanec
Uloge: Marko Perković Thompson, Miroslav Škoro
Trajanje filma: 29 godina (zasad)

“1991” je napeta ratna drama snimljena u jednom, gotovo beskrajnom kadru. Prati dva mlada hrvatska vojnika koji dobivaju naizgled nemoguću misiju: u utrci protiv vremena, prijeći neprijateljski teritorij i dostaviti poruku koja će zaustaviti ratno stradanje. Za razliku od originala, koji ipak ima bar donekle sretan kraj, odjavna rola ove hrvatske obrade započinje riječima “Nastavit će se…”

Iako se vjerovalo da bi glavnu ulogu u ovom ratnom spektaklu mogao tumačiti Goran Višnjić (zvijezda filma “General”, hrvatskog remakea “Bilo jednom u Hollywoodu”), redatelj se odlučio za dva atipična vojnika naturščika (Marko Perković Thompson, Miroslav Škoro) koji se protiv uvijek nadiruće velikosrpske opasnosti bore – pjesmom i ponešto politikom.

Oni koji zagovaraju da upravo “1991” bude hrvatski kandidat za Oskara, govore da nije riječ samo o odličnoj filmskoj priči, već da je i njezina izvedba tehnički maestralna. Pa bi Velimir Bujanec, osim za režiju, mogao dobiti nagradu i za – montažu!

Mladen Kožić i Ivan Šegota kao glumci u filmu "Dvojica papa", Manež, fotomontaža by Cirkus.hrDvojica papa

Žanr: znanstvena fantastika
Režija: Nenad Stazić
Uloge: Mladen Kožić, Ivan Šegota
Trajanje filma: 0 minuta

U utrku za zlatni kipić ide i neočekivani Netflixov kandidat “Dvojica papa”. Ova SF priča bilježi dramatični trenutak u povijesti Crkve kad su skrb o istoj istovremeno baštinila dvojica muškaraca, papa Benedikt XVI (Mladen Kožić) i papa Franjo (Ivan Šegota).

Kontroverzni film baca posve novi pogled na ideju Svete obitelji koja je od samih početaka crkvene povijesti rodno nejasna. Predstavljanje Boga kao jedinog Oca, kao i bezgrešno začeće djevice Marije, imalo je sve predispozicije da postane temelj ideje obitelji samohranih roditelja. No u međuvremenu je paradigma para muškarca i žene kao jedinog vrijedećeg roditeljskog oblika zavladala moralnim prostorom Hrvatske. Nije ju demontirao čak ni uspješni film Kreše Golika “Imam dvije mame i dva tate” (1968.).

Film “Dvojica papa” trebao je prvotno režirati Milijan Brkić, ali kad je čuo da se pod egidom filma o religiji pokušava proturiti rodna ideologija, odrješito je odbacio prijedlog riječima: “Vratite dite materi!”

Film je rado preuzeo u svoje ruke Nenad Stazić, inače zapažen po tarantinovski krvavim obradama tema iz Drugog svjetskog rata.

Oskar za glumu

I u glumačkim izvedbama, hrvatska filmska izvedba u proteklom razdoblju pokazala je da imamo vrhunske talente. Sjana režija i maestralni scenarij nisu dovoljni za uspjeh ako ne postoje individue koje su spremne uživjeti se u uloge sjajnih karaktera koji će postati miljenici publike i kritike.

Za najbolje glumačko ostvarenje nominirani su…

Andrej Plenković, Ankica i Franjo Tuđman, kao glumci na plakatu filma "Jojo Rabbit", Manež, fotomontaža by Cirkus.hrAndrej Plenković
za glavnu ulogu u filmu “Jojo Rabbit”

“Jojo Rabbit” film je o usamljenom hrvatskom dječaku (Andrej Plenković) koji se suočava sa svojim hinjenim nacionalizmom. U tome mu pomaže zamišljeni prijatelj Franjo Tuđman koji ga bodri na putu očeličenja. Dječak koji je bio najneuspješniji kandidat u ratnoj obuci želi postati prvoborac nacionalističkog pokreta.

Dok se na njegovu tavanu skriva Židovka za koju dječak vremenom razvije emocije, njegov sveprateći i sveprisutni prijatelj zlikovac uvjerava ga da može biti sretan jedino ako ne oženi ni Židovku ni Srpkinju.

U filmu je sporednu ulogu odigrala i Ankica Tuđman, misleći da će tako doći u kontakt s preminulim suprugom. Producenti su je naime prekasno informirali kako u “Jojo Rabbitu” Tuđmana uopće nema, već da ga kao prijatelja Plenković samo zamišlja.

Mali Andrej ovom je ratnom komedijom definitivno postao dječja zvijezda kakve domaćem filmu nasušno nedostaju!

Milan Bandić kao "Joker" na stepenicama na Dolcu, Manež, fotomontaža by Cirkus.hrMilan Bandić
za glavnu ulogu u filmu “Joker”

Iako se godinama bezuspješno sam nudio za ulogu Batmana, neočekivane sile koja se iznenada pojavljuje i spašava stvar, Milan Bandić u hrvatskom je filmu zablistao tek u ulozi Jokera koja mu, čini se, puno bolje leži.

Skriven iza napadne klaunovske šminke, ovaj supernegativac je čovjek kojeg je društvo odbacilo, ali mu se svejedno uspijeva smijati. U kriminalističkom trileru “Joker”, bandit Bandić osvaja odličnim i duhovitim replikama od kojih bi neke mogle završiti kao kultne šale, primjerice ona: “U Zagrebu je nulta stopa tolerancije na kriminal!”

Dok je 2013. proročanski govorio o luđacima-patolozima, u filmu o jednom od najozloglašenijih negativaca Milan Bandić izručio je impresivnu studiju karaktera visokointeligentnih kriminalaca, zbog koje bi mogao profitirati i turizam. Stube na Dolcu, na kojima hrvatski Joker izvodi svoj prepoznatljivi ples, već obećaju postati Instagram senzacija!

Milanu Bandiću ovo nije prva uspješna uloga. Godine 2018., što su također popratile brojne kritike, već je primio i prestižnu nagradu – zlatnog Palmu (Dragan Marković).

Ivica Todorić kao glumac u filmu "Marica i Ivica", Manež, fotomontaža by Cirkus.hrIvica Todorić
za glavnu ulogu u filmu “Marica i Ivica”

Susret Ivice i policijske marice s provedbom pravde nije tek nevina dječja priča, već pravi horror! Dječaka (Ivica Todorić) glad natjera da napusti vlastiti dom na obroncima Zagrebačke gore. Od iznimno teškog života, bivši direktor Agrokora spas i hranu pokušava pronaći u šumi, ali nakon brojnih lutanja završi na mjestu gdje mračne tajne počnu izbijati na površinu.

Dok je originalni horror Oza Perkinsa baziran predlošku poznate bajke, hrvatska verzija “Marice i Ivice”, tvrdi glavni glumac, zasnovana je na predlošku – hajke. “Hajka ti zna ući u glavu i prije nego što je čuješ”, parafrazirao je rečenicu iz filma Ivica Todorić, uvjeren da je njegov put prema ćeliji, posut komadićima kruha koje je gladan putem bacao, ostvarenje perfidnoga plana koji ga, nakon gospodarske, želi eliminirati i iz političke utakmice.

“Marica i Ivica” dobili su aklamativnu podršku Vlade Andreja Plenkovića koji se, iako je i sam nominiran, nada da će ova horor bajka pronaći put i do publike.

Damir Krstičević kao glumac u filmu "Nevidljivi čovjek", Manež, fotomontaža by Cirkus.hrDamir Krstičević
za glavnu ulogu u filmu “Nevidljivi čovjek”

“Nevidljivi čovjek” triler je o iznimno bogatom i uspješnom, ali emocionalno nestabilnom biznismenu koji u trenutku svoje najveće životne krize odluči – nestati.

Damir Krstičević odlično se snašao u ovoj ulozi za koju se vrlo temeljito pripremao u doba najveće zdravstvene i političke krize na ovim prostorima. U trenutku eksplozivnog širenja koronavirusa i nadiranja migranata iz Turske, naš ministar obrane i potpredsjednik Vlade zadužen za pitanja nacionalne sigurnosti odlučio je uzeti godišnji odmor o vlastitom trošku i otputovati u Ameriku, zemlju u kojoj i nevidljivi ljudi mogu ostvariti svoj holivudski san.

Sjajne uloge zahtijevaju i sjajnu pripremu, te mnogo žrtve, a Damir Krstičević kao nevidljivi čovjek naprosto briljira!

Njegov ponajveći uspjeh je da je nominiran za ulogu u filmu u kojem se čak i ne pojavljuje! Sjajna izvedba!

A Oskara dobiva…

Nema razloga da vas držimo u neizvjesnosti! Slavljenik večeri je Andrej Plenković, svestrani filmaš koji je već i po broju nominacija glasio kao favorit za pobjedu! HAWC je zaključio da je odlično izrežirao “Priču o igračkama”, a još bolje odglumio i svoju ulogu Tuđmanova prijatelja u filmu “Jojo Rabbit”, te će kao takav upravo on predstavljati Hrvatsku na prestižnom svjetskom natjecanju!

Dodijeljenih 45 sekundi za pobjednički govor zahvale Plenkoviću je bilo premalo pa ga je stao nadglasavati orkestar

U svom govoru zahvale Andrej Plenković pokazao je svoju uobičajenu skromnost: “Hvala HAWC-u koji je prepoznao moj rad, ali nisam ja bitan. Bitan je rast životnog standarda, veće minimalne plaće, veće medijalne plaće, zdrav gospodarski rast, rast BDP-a, smanjenje javnog duga za više od 10 postotnih bodova, nikad veća zaposlenost, nikad manja nezaposlenost, 83 posto apsorpcije iz europskih fondova, nikad snažniji međunarodni ugled, eto jel slučajno da predsjedamo Europskom unijom, jel slučajno Marija Pejčinović glavna tajnica Vijeća Europe, jel slučajno Dubravka Šuica potpredsjednica Komisije…”

Dodijeljenih 45 sekundi za govor naglo je isteklo i inspirirani i uvijek originalni govor premijera Andreja Plenkovića stao je nadglasavati orkestar, ali on se nije dao i grčevito se držao mikrofona, nastavljajući redati uspjehe svoje Vlade.

Iz zadnjih saborskih klupa čuo se samo repetitivni glas Mire Kovača: “Isteklo vam je vrijeme! Isteklo vam je vrijeme! Isteklo vam je vrijeme!”

Andrej Plenković mogao se samo osmjehnuti na to dobacivanje, jer znao je – njegovo vrijeme tek dolazi!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GREATEST SHITS. SMALLEST MINDS.Cirkus.hr logo
Uputstvo za upotrebu

Cirkus.hr je satirički magazin koji kroz parodiju, parafrazu, fotomontažu i druge humorističke postupke komentira političke i društvene anomalije.

Izvještaji objavljeni u rubrici Manež su fiktivni. Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima može biti slučajna ili namjerna, što ne umanjuje činjenicu da je sadržaj izmišljen, te se kao takav ne može koristiti kao vjerodostojan izvor informacija.

Izdavač: Mali prst d.o.o.