Znanost

Koliko živi mačka

Koliko živi mačka

Koliko živi mačka ako je kućna

Iako je prosječna životna dob kućne mačke 13 do 17 godina, neke žive puno kraće, dok druge žive dobro u svojoj 20-oj godini. Jedna maca, Crème Puff, došla je do zrele starosti 38 godina! Koliko živi mačka ovisi o svim njenim navikama.

Želite li da vaša mačka nadživi prosjek? Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir. Mačke se neće žaliti kad se ne osjećaju dobro. Zapravo, vjerojatno nećete primijetiti da nešto nije u redu s vašim ljubimcem sve dok stvari ne napreduju do te mjere da je možda prekasno za učinkovito liječenje. Zbog toga je rutinska njega tako važna. Osim cjepiva i drugih preventivnih mjera, veterinar može provoditi i godišnje testove kako bi bio siguran da vaša mačka ne pati od nikakvih medicinskih stanja. U mnogim slučajevima, kad se bolest primijeti rano, uvjeti se mogu uspješno liječiti. I možete utjecati na to koliko živi mačka u vašem domu. Idealna prehrana bogata je vlagom i sadrži svu prehranu koja je potrebna vašoj mački. Budući da postoji toliko mnogo mogućnosti, može biti teško odabrati kvalitetnu hranu za mačke. Najbolje je da s veterinarom razgovarate o raznim načinima prehrane kako bi vas on ili ona vodili do hrane koja je najbolja za vašu mačku. Neke su mačke notorno lijene, pa kako možete natjerati kućnu mačku da vježba? Jedna od mogućnosti je interakcija s mačkom. Većina mačaka ne može odolijeti laserskom pokazivaču, zato svakodnevno provedite neko vrijeme sa vašom mačkom dok ona progoni crvenu točku. Druge interaktivne igračke, poput štapića s perjem ili igračke za kotrljanje na baterije, također mogu pokrenuti vašu mačku. Ako ste ozbiljno predani kondicijskoj sposobnosti mačke, razmislite o ulaganju u mačji kotačić ili traku za trčanje, koji bi trebali koristiti samo s vašim nadzor.
Održavanje mačke može vam pomoći produžiti njen život, a to možete učiniti na puno načina, uključujući redovito uvođenje novih igračaka, svakodnevno provođenje vremena u interakciji i pružanje mogućnosti penjanja, poput mačjih tornjeva ili zidnih opcija.

Koliko živi mačka na otvorenom

Nakon što ste saznali koliko živi mačka koja je kućna, usporedimo to sa time koliko živi mačka koja je isključivo vanjska, dakle, u većini prepuštena sama sebi.

Mačke na otvorenom u prosjeku žive samo 2 do 5 godina. Dramatična razlika pripisuje se mnogim opasnostima s kojima se suočava mačka na otvorenom, uključujući promet i grabežljivce. Ako donesete odluku da imate mačku na otvorenom, važno je poduzeti mjere predostrožnosti kako biste osigurali sigurnost svoje mačke. Kad god je to moguće, pokušajte ih uvesti noću. Većina problema, poput udarca automobilom ili napad divlje životinje poput kojota – čini se da se većina problema javlja noću. Ako ne žele ostati u kući, možda ih stavite u garažu i ugasite hranu i vodu. Druga mogućnost je izgradnja kućica za mačke na otvorenom kako bi vaše mačke bile sigurne i zaštićene danju i noću.

Možete kupiti ogrlicu s oznakom (ali pripazite da ogrlica ima sigurnosnu kopču koja će se otpustiti ako se vaša mačka uhvati za nešto) ili uložiti u mikročip koji je ugrađen između lopatica vaše mačke. Identifikacija može povećati izglede da će vam mačka biti vraćena ako odluta. Na kraju, pobrinite se da vaš ljubimac bude steriliziran ili steriliziran kako bi se spriječilo neželjeno leglo.

Mačku koja ima puno doticaja sa vanjskim svijetom, trebalo bi svakih 30 dana liječiti od buha i voditi ju veterinaru na redovite preglede. Ti pregledi uključuju cijepljenje protiv bolesti poput bjesnoće i mačje kuge, kao i lijekove protiv srčanih glista.

Koliko živi mačka i kako produljiti njen vijek

Uz usporedbu koliko živi mačka koja je kućna, a koliko živi vanjska mačka, razumljivo je kako se njen životni vijek poprilično razlikuje. Pa što sve učiniti kako bi se vijek koliko živi mačka još više osigurao i produljio? Svaka mačka – bilo u zatvorenom ili na otvorenom – trebala bi posjetiti veterinara najmanje dva puta godišnje radi pregleda i redovnog režima cjepiva, a sve mačke moraju imati neki oblik identifikacije.

Zatvaranje mačke u vaš dom imat će najveći utjecaj na dugovječnost. Ne postoji bolji način za sprečavanje ozljeda opasnih po život zbog naleta automobila ili drugih životinja od držanja mačke u zatvorenom. No, mačke u zatvorenom trebaju više fizičke i mentalne stimulacije od mačaka na otvorenom, pa je na vama da odvojite vrijeme za igru ​​ili ih opskrbite igračkama i igrama koje ispunjavaju tu potrebu.

Imajte na umu da neke mačke jednostavno nisu trebale biti zatvorene u kavezu ili zaglavljene u kući. Kao rezultat, mogli bi razviti neurotične sklonosti ili neprestano pokušavati pobjeći. Tim mačkama je možda ugodnije vani, ali svejedno ih možete zaštititi izgradnjom zatvorenog prostora koji im sigurno omogućuje doživljaj vanjskog života. Druga alternativa je izvođenje mačke u šetnju.

Ako svoju mačku hranite visokokvalitetnom hranom, pomoći će joj održavati zdravu težinu i smanjiti vjerojatnost nekih bolesti. Kvalitetna hrana za mačke je ona koja se pravi od cjelovitog mesa i lako je probavljiva, poput piletine ili zeca. Također ne smije sadržavati puno punila ili neprobavljivih sastojaka. Kontaktirajte svog veterinara za dobru, preporučenu hranu za mačke.

Ne samo da je vježba važna da bi maca bila fizički zdrava, već je i sjajan način da im um ostane oštar i smanji dosadu. Igranje s vama samo je još jedan način da ojačate vezu koju ćete dijeliti dugi niz godina.

Redovita veterinarska njega nužna je za produljenje dugovječnosti vaše mačke. To uključuje sterilizaciju ili kastraciju, zubarsku njegu i cijepljenje. Vaš je veterinar ujedno i najbolje mjesto za raspravu o prehrani i svim drugim brigama zbog kojih vaša mačka treba živjeti dulje.

Tagovi:

Više članaka

Jutarnja erekcija razlog

Jutarnja erekcija razlog

Jutarnja erekcija sasvim je normalna pojava kod muškaraca. Može se javiti kod muškaraca svih životnih dobi, pa čak i beba još kada su u maternici. Jutarnja erekcija razlog je pita

Da li je moguće predvidjeti budućnost

Da li je moguće predvidjeti budućnost

Znatiželja za budućnost postoji u svakoj osobi još od malih nogu pa tako i najmlađi već vrlo rano pričaju što bi htjeli biti i kako bi htjeli da im budućnost izgleda. Interes za budućnos

Erekcija u pedesetim godinama

Erekcija u pedesetim godinama

Potencija se tradicionalno očekue od muškarca neovisno o dobi, kao njegovo alfa obilježje s kojim uvijek mora zadovoljiti na tom polju. Smatra se da je potentan muškarac siguran u se