Znanost

Koliko je zemlja stara

Koliko je zemlja stara

Koliko je zemlja stara i kako to pretpostaviti

Pa, odmah imamo gornju granicu, jer je čitav Sunčev sustav star samo oko 4, 5 milijardi godina. Dakle, nema šanse da je zemlja starija od Zemlje i Svemira.

Sada definitivno možete krenuti u potragu za najstarijim stijenama na Zemlji kako biste saznali koliko je zemlja stara, a ako dobro pogledate, pronaći ćete stijene stare 4, 4 milijarde godina ili gotovo toliko stare koliko i sama Zemlja! Ali, to je kamen, a ne prljavština koju ste navikli vidjeti. Budući da je Zemlja aktivni planet, s oceanima, kišama, vjetrovima i pokretnim tektonskim pločama, ono što obično znamo kao “prljavštinu” uvijek se iznova reciklira.

Kako to funkcionira? Unutrašnjost Zemlje je rastaljena i ta toplina dolazi odnekud. Trenutno se dno mora širi usred Atlantskog oceana. To uzrokuje širenje ploča grebena. Kako ove ploče imaju tendenciju kretanja, dvije od njih će se u nekom trenutku sudariti. Što se događa kada imamo sudar ploča? Tvore planinske lance! Tako su nastale Himalaje, ne samo najviši planinski lanac na svijetu, već i jedan od najmlađih planinskih lanaca na svijetu. Usporedite to s Apalačkim planinskim lancem, koji je manji od jedne četvrtine visine Himalaje, ali koji je najstariji planinski lanac na svijetu, a dijelovi datiraju čak 480 milijuna godina!

Pa, čak i prije 480 milijuna godina, svijet je vrvio biljkama, životinjama, bakterijama, kišom, vjetrovima i puno drugih stvari koje nagrizaju stijene i proizvode zemlju. Ali, ova zemlja, posebno pijesak i gornji sloj tla, podložna je neumoljivoj sili od svih na Zemlji: gravitaciji. Vremenom ta prljavština pronalazi svoj put – na ovaj ili onaj način – do najniže moguće nadmorske visine, odnosno do dna oceana. Dakle, evo odgovora koliko je zemlja stara.

Dakle, iako su stijene možda stare više od 4 milijarde godina, zemlja nije. Zapravo, nakon završetka posljednjeg ledenog doba (prije oko 12 000 godina), ledenjaci su premjestili veći dio gornjeg sloja tla oko Sjeverne Amerike, ostavljajući mnoga područja bez tla. Pa ipak, biljke, vjetar, kiša, led, životinje i drugi čimbenici odmah su ponovno počeli stvarati tlo. Iako definitivno postoji “stara” prljavština stara nekoliko desetaka tisuća godina, većina prljavštine koja je vani, koliko sam najbolje uspio pronaći, stara je samo nekoliko tisuća godina. Ili, znate, staro koliko i neko od najstarijih stabala koje imamo.

Koliko je zemlja stara u vašem dvorištu

Na pitanje koliko je zemlja stara u vašem dvorištu postoji kratki odgovor da mnogo ovisi o tome gdje se uzorak uzima i koliko se duboko kopa. Mnoga područja na zemljopisnoj širini i sjevernije bila su otrgnuta tlom ledenim pokrovima tijekom zadnjeg ledenog doba. Tlo koje danas postoji u nekim regijama nastalo je otkad su se ledeni pokrovi otopili, dakle prije manje od 18 000 godina. Suprotno tome, postoje i područja južnije, koja nikada nisu bila pokrivena ledenjacima, te milijunima godina doživljavaju vremenske utjecaje kamenja u tlo.

Ovisno o tome smatra li se “dvorišnom zemljom” bogati organski sloj u kojem biljke rastu, a koji se mogao stvoriti tijekom posljednjih tisuću godina, ili dublji slojevi tla koji se mogu iskopati za podrum, a koji su možda nastali tijekom milijuna godina, odgovori bi bili drugačiji. Ali zasigurno, ako se pokuša iskopati što dublje u nekim teško zavređenim tlima na npr. jugu Sjedinjenih Država, postoje regije u kojima su dublji horizonti stari milijunima godina, tako da je pitanje koliko je zemlja stara u tom slučaju malo kompliciranije.

Koliko je zemlja stara i kako to znanstveno odrediti

Globalno hlađenje i sušenje povećalo je pustinje, a prašine su tu prljavštinu preraspodijelile širom svijeta. U međuvremenu, ledenjaci su se počeli širiti blizu polova, mljeveći kamenje, tlo, biljke i bilo što drugo u nečistoću dok su se kretali kopnom.

Zemlja se i dalje neprestano proizvodi, premda u znatno manjim količinama. Ispod površine tla, stijene stalno reagiraju s kišnicom ili podzemnom vodom i polako se melju kako bi se razgradile na manje minerale. Dakle, u tom pogledu, odgovor na to koliko je zemlja stara jest da zaista nije toliko stara. Pa opet, puno toga što je izašlo iz velikog praska u osnovi je bila prašina, koja se zatim zgusnula u zvijezde i, kasnije, planete.

Potrebno je utvrditi prirodu i brzinu razvoja krajolika određivanjem relativnog ili apsolutnog vremena kada su površine tla ili stijene izložene eroziji, deglacijaciji ili tektonizmu, konstruirani taloženjem ili tektonizmom, ili jesu li bili izloženi na površini prije pokopa sedimentima ili ekstruzivnom stijenom.

Relativna (plutajuća) starost poznata je samo s obzirom na druge oblike tla ili površine, a kronologija lebdi u vremenu dok se ne uputi na apsolutni datum. Na primjer, korelacija serija tla, stijenskih jedinica, fluvijalnih terasa ili ledenjačkih morena daje kronologiju geoloških događaja u odnosu na jedno i drugo.

Lihenometrija je mjerenje veličine lišajeva koji rastu na izdancima stijena i kamenih ostataka kao pokazatelj relativne starosti ili za određivanje apsolutne starosti u kojoj je utvrđena krivulja rasta lišajeva, posebno korisno u surovim okruženjima gdje nedostaje drveća, tla i organskih tvari. Koristi se za apsolutno datiranje površina stijena starih do 3000 godina.

No, koji problemi nastaju pri određivanju koliko je zemlja stara. Dakle, problemi su slijedeći: kolonizacija i rast nisu redoviti i predvidljivi, lokalni čimbenici okoliša kao što su promjene vlage s nagibom i aspektom, snježni pokrivač, izloženost vjetru te biološki čimbenici: sukcesija, konkurencija, uzajamni učinci sa starim lišajevima na malim površinama, uzorkovanje nije slučajno i stoga rezultati nisu statistički pouzdani, pojedinačna mjerenja možda neće biti reprezentativna, identifikacija vrsta lišajeva od strane botaničara i nesigurnosti i nedosljednosti u metodama uspostavljanja krivulja rasta te radiokarbonsko datiranje.

Tagovi:

Više članaka

Jutarnja erekcija razlog

Jutarnja erekcija razlog

Jutarnja erekcija sasvim je normalna pojava kod muškaraca. Može se javiti kod muškaraca svih životnih dobi, pa čak i beba još kada su u maternici. Jutarnja erekcija razlog je pita

Da li je moguće predvidjeti budućnost

Da li je moguće predvidjeti budućnost

Znatiželja za budućnost postoji u svakoj osobi još od malih nogu pa tako i najmlađi već vrlo rano pričaju što bi htjeli biti i kako bi htjeli da im budućnost izgleda. Interes za budućnos

Erekcija u pedesetim godinama

Erekcija u pedesetim godinama

Potencija se tradicionalno očekue od muškarca neovisno o dobi, kao njegovo alfa obilježje s kojim uvijek mora zadovoljiti na tom polju. Smatra se da je potentan muškarac siguran u se