Financije

Kako se obračunava kamata na kredite

Kako se obračunava kamata na kredite

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 12:19
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Kako se obračunava kamata na kredite i što možete očekivati u svijetu kredita?

Razmišljate o podizanju kredita? Svaka čast, riječ je o velikom financijskom koraku koji zahtjeva uvid u svaki detalj. Podizanje kredita je veoma teška stvar, osobito ako niste najbolje upoznati s kreditnim tržištem i načinom na koji krediti zapravo funkcioniraju. Za početak, savjetuje se da se osobe upoznaju sa samom terminologijom koja će se često koristiti kod ugovaranja kredita. Kako se obračunava kamata na kredite je jedno od najčešćih pitanja, no prije odgovora važno je razumjeti prirodu kredita i našeg odnosa sa njime. Danas se nude kratkoročni, dugoročni, srednjoročni, nenamjenski, namjenski, krediti s fiksnom ili promjenjivom kamatnom stopom.

Naravno, od Vas se ne očekuje da razumijete specifičnost svakog kredita, ali poželjno je da znate njihovu namjenu i za što su u biti najbolji. Kako opisati kredit? Kredit je po definiciji novac koji vjerovnik posuđuje dužniku na određeni vremenski period. Dužnik se obvezuje vratiti kredit uz uvećani iznos ili kamatu. Gotovinski kredit je danas najtraženiji kredit na kreditnom tržištu, a razlog je njegov model potrošnje. Oni se najčešće odobravaju na rok otplate od minimalno dvije godine, pa sve do deset godina. Može doći u namjenskom ili nenamjenskom obliku, a može se otplaćivati u dogovorenim anuitetima. Spomenuli smo kamate, one su dio svakog kredita i sasvim je normalno da nastaje pitanje kako se obračunava kamata na kredite?

Kako se obračunava kamata na kredite i što znate o kamatama?

Krenimo od toga što su zapravo kamate i kako ih opisati? Kamate su naknada na posuđeni novac i one će najviše ovisiti o visini kredita, vremenu njegove otplate i samoj visini ugovorene kamatne stope. Što je onda kamatna stopa? Kamatna stopa je stopa koja služi za računanje kamate na uzeti/posuđeni novac. Kamatna stopa je zapravo određena cijena koju mi plaćamo za korištenje posuđenog novca. Kako se obračunava kamata na kredite? Ona se najčešće računa u postotku i to na godišnjoj razini. Ona je uvijek povezana sa obračunskim razdobljem ili određenim terminom plaćanja. Može biti riječ o godini, polugodištu, kvartalu ili mjesecu. Važno je naglasiti kako postoje nominalne, relativne te komforne kamatne stope.

Kako se obračunava kamata na kredite? Kamatna stopa se često opisuje kao baza za obračun kamata. Nominalna kamatna stopa se najčešće dogovara na godinu dana i u praksi je ona često preračunata na nešto kraće vrijeme – mjesečno, kvartalno ili polugodišnje. Relativna kamatna stopa će se dobiti dijeljenjem nominalne stope s brojem određenih obračunskih razdoblja. U primjeru to možemo pokazati na sljedeći način: Godišnja kamatna stopa iznosi 10%, kamate će se tako obračunavati na polugodišnjoj razini. Polugodišnja relativna kamatna stopa 10/2 nam daje 5%, što jasno daje do znanja da se dijeli na dva obračunska razdoblja. Komforna kamatna stopa će dati jednaki iznos kamatnih stopa, i to bez obzira na obračunavanje ili vraćanje samih kamata. Krediti sa ovakvom vrstom kamate su najpoželjniji.

Kako se obračunava kamata na kredite i kako samostalno napraviti provjeru kredita?

Krediti sa sobom nose i potrebu za računanjem. Bilo bi poželjno da Vas zanima samostalno i okvirno računanje troškova kredita, jer tada ste bolje upoznati sa svojim financijskim mogućnostima. Za izračunavanje se možete poslužiti brojnim kreditnim kalkulatorima koji se mogu pronaći na službenim stranicama banaka ili kreditnih kuća. Kreditni kalkulator Vam neće dati odgovor na pitanje kako se obračunava kamata na kredite, ali će Vam pomoći u sljedećim stavkama: Pomoću unosa određenog iznosa dobivate izračun kredita, kamatnih stopa, razdoblja otplate i izračun mjesečnih anuiteta. Anuitet je novčani iznos koji se mora otplaćivati za vrijeme isto određene kamatne stope.

Mjesečni anuitet svakog kredita se sastoji od glavnice i kamate, a sami omjer se može promijeniti tijekom procesa otplaćivanja. Kako se obračunava kamata na kredite je pitanje na koje će Vam najbolje odgovoriti bankar koji Vam stoji na raspolaganju pri odabiru kredita. Možda su Vam priče o bankovnim kreditima previše i ipak niste spremni na tako velik financijski korak? Nema veze, morate imati na umu da je riječ o dugoročnoj financijskoj obvezi koja zaista može promijeniti Vaš život. Da li postoje drugi oblici kredita koji su manje zahtjevni? Postoje i možete ih pronaći u brojnim kreditnim kućama. Riječ je o pojednostavljenom obliku kreditiranja koji se karakterističan po svojem kratkom roku otplate i minimalnim kamatama.

Tagovi:

Više članaka

Kako odabrati pouzdanog davatelja online kredita

Kako odabrati pouzdanog davatelja online kredita

Kod odabira pouzdanog davatelja online kredita, jedan od ključnih aspekata je provjera legitimnosti i sigurnosti same financijske institucije. Kako odabrati pouzdanog davatelja online kredita započinj

Financijska stabilnost i nadzor banaka

Financijska stabilnost i nadzor banaka

Osnovni principi financijske stabilnosti i nadzora banaka leže u uspostavi i održavanju sigurnog financijskog sustava, koji je otporan na potrese i koji doprinosi stabilnom ekonomskom rastu i razvoju.