Zanimljivosti

Kako oprati zavjese da budu bijele

Kako oprati zavjese da budu bijele

Zavjese i njihovo održavanje

Mnoga kućanstva danas krasi pojava snježno bijelih, krem, roskastih ili neki drugih zavjesa. Pojava ravnih ili po dizajnu blago valovitih zavjesa su nešto što mnogi vole, ipak zavjese dižu vizualno prostor na neki drugi nivo. Osim što su ugodne oku, one također blago reguliraju svjetlost koja ulazi u naš dom. Osim što su lijepe i što imaju funkciju, one nažalost imaju i svojih mana.

Kao i sve tkanine, bez obzira o kojoj tkanini se radilo, nakon nekog vremena korištenja ona poprima drugačiju boju, ili krene blijediti. Nažalost većina kućanstva se sjeti oprati ili kemijski čistiti zavjese tek kada je u pitanju i pranje prozora jer kako se kaže rješavate dvije muhe jednim udarcem, ali istina je da bi se one trebale prati često baš kao i primjerice posteljina na kojoj spavate. Mnogi vlasnici zavjesa misle kako je dovoljno ih oprati kada i prozore i kako im neće ništa biti, zato ponekad u određenim kućanstvima možete primijetiti žutu ili sivu zavjesu, ili zavjesu koja je na određenom mjestu izgubila svoju prvobitnu boju.

Zavjesa kao dio kućanstva veže sve na sebe, nju ne uništava samo sunce kao vanjski faktor, već i kuhanje, pušenje, povlačenje, prašina. Iako predivan detalj kućanstva, one vole upijati mirise i traže čestu brigu koju u većini slučajeva ne dobivaju. Kako ih održavati? Jednostavno, doma uz par trikova ili odlaskom u prvu kemijsku čistionu.

Kako oprati zavjese doma?

Naše mame i bake su svoje zavjese prale doma bez nošenja na kemijsko čišćenje ili u praonice. Naravno, nije svatko za sve i netko će radije platiti profesionalcu u tom području da opere, opegla i složi zavjese kako bi bile spremne za preuzimanje. Ako se odlučite na pranje zavjesa doma sve što vam je potrebno je zapravo soda bikarbona i limun.

Za početak, zaboravite na kupovinu posebnih sredstava za čišćenje zavjesa jer često u sebi sadrže agresivne sastojke koji ih mogu uništiti. Prije početka samog pripremanja, bitno je da pročitate na etiketi koja je ušivena na jednoj od zavjesa kako se one održavaju. Ako etikete nema onda je bitno primiti se čišćenja koje je bazirano na materijalu zavjesa. Što ako morate oprati i izbijeliti zavjesu?

Tada ju jednostavno stavite u veš mašinu i umjesto praška u policu za pranje stavite sodu bikarbonu i odaberete program za pranje, ako ne znate o kojem materijalu se radi operite na programu do 30 stupnjeva. Isto tako u pretinac gdje inače ide omekšivač možete staviti par kapi limunovog soka koji će riješiti bilo kakvo sivilo ili žutilo i dati zavjesama predivan citrusni miris. Imajte na umu da pranje zavjesa ovisi o njihovom materijalu, zato je od iznimne važnosti znati njihov sirovinski sastav.

Zavjese i zlatna pravila održavanja

Bliži se proljeće, mnogi baš u ovo doba biraju detaljno čistiti svoj životni prostor i malo ga preurediti i osvježiti. I dok je čišćenje namještaja pod normalno u svako doba godine, čišćenje zavjesa baš i nije. Zavjese su baš poput naših prozora oči, točnije ogledalo prostora u kojemu živimo, zato je bitno da su one kao i prozori redovito njegovani.

Kod pranja zavjesa doma ima par zlatnih pravila kojih bi se bilo poželjno pridržavati ako želimo da naše zavjese još požive i krase naš dom. Bez obzira na sirovinski sastav samih zavjesa, one se ne bi smjele prati na programu koji je viši od 30 stupnjeva. Ovo je blag program pranja koji ne vrši centrifugu i maksimalno pomaže u održavanju kvalitete tkanine. Pri završetku pranja zavjesu bi bilo poželjno objesiti na sušenje koje ovisno o materijalu može biti klasično ili polegnuto kako se materijal ne bi razvukao prilikom sušenja radi prisutnosti viška vode.

Isto tako neka zavjesa će tražiti blago peglanje, dok neke koje su prirodno valovite ne. Kako održavati njihovu čistoću? Ako želite da vam zavjesa bude što dulje čista tada je poželjno izbjegavati pušenje i konzumiranje hrane kao i kuhanje u prostoriji gdje se nalaze, isto kao i ne ostavljati širom otvorene prozore već samo blago.

Tagovi:

Više članaka