Financije

Kako odgojiti financijski odgovornu djecu

Kako odgojiti financijski odgovornu djecu

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 12:19
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Financijska odgovornost se uči od malih nogu

Da bi mogli trošiti morate prvo imati, a uvijek je bilo ljudi koji mogu više potrošiti nego što mogu zaraditi. Svi znaju da bez rada nema novca, a bez štednje novac začas ispari. Stara narodna izreka kaže “u radiše svega više, u štediše još i više”. Stariji građani sjećaju kako su naše bake i majke koje nisu zarađivale, uspijevale ušparati od novca za kućanstvo, djeca su to gledala i pamtila, jer financijska odgovornost se uči od malih nogu.

Prvo su se ušparani novci čuvali u teglama, starim kutijama za kavu, zamotuljcima u ormaru, pod slamaricom, a onda su se pojavile prve “kasice prasice” i počelo se učiti i djecu štednji. Uvođenje džeparca i praćenje kako ga dijete troši je bio nova lekcija iz koje su djeca treba učiti što je financijska odgovornost. Dječji štedni računi kojim a dijete može raspolagati su novijeg datuma i to je zapravo roditeljska štednja za dijete, a ne dječja štednja.

Ako djeci ispunjavate sve želje ona ne nauče što je financijska odgovornost

Nešto se desilo s hrvatskim odgojem jer hrvatski roditelji koriste neku naopaku pedagogiju po sistemu “nismo mi imali, pa neka naša djeca imaju sve”. Ako djeci ispunjavate sve želje ona ne nauče što je financijska odgovornost, a ne razviju ni ambicije i ostale potencijale. Kako djeca rastu očekuju i traže sve više jer su naučila dobivati i badava širite zdvojno ruke i urlate “nisam ja banka, nemam”, šteta je već napravljena, a dijete vas ne shvaća ozbiljno.

Dajte djetetu džeparac i kada nešto traži od vas, recite mu neka to kupi od svog džeparca. Ako je prvi džeparac spiskan za jedan dan na gluposti, recite mu svejedno da od sljedećeg džeparca počne štedjeti i sam si kupi to što jako želi imati, jedino tako može početi učiti što je to financijska odgovornost. Tako će usput naučiti i kako trošiti i kako štedjeti i uskoro ćete možda vi posuđivati novac od svog vlastitog djeteta kad vam zatreba, jer djeca brzo uče.

Naučite dijete zarađivanju i štednji da bi razumjeli što je financijska odgovornost

Neki roditelji “podebljavaju” dogovoreni džeparac određenim sitnim iznosima za djetetovo obavljanje sitnih poslića u kućanstvu, urednost djetetove sobe, dobre ocjene i to je stimulativno, ali taj isti džeparac se može umanjivati za iste sitne iznose za kršenje kućnih pravila, loše ocjene i druge nepodopštine. Tako naučite dijete zarađivanju i štednji da bi razumjeli što je financijska odgovornost, ako zalaganje donosi uvećanje, a nemar smanjenje džeparca dijete će se itekako truditi da zaradi što više.

Ako dodate malu nagradu za svaki mjesečni džeparac koji ne potroši odmah, za par mjeseci će skupiti lijepu dječju ušteđevinu i na vrlo praktičan i koristan način, zauvijek naučiti što je financijska odgovornost. Sve počinje iz kuće, a zdrave navike o svemu, pa i novcu zlata vrijede. Ako su vaša djeca tinejdžeri, dopustite im da nađu poslove primjerene njihovoj dobi i sami zarade svoj prvi novac izvan kuće, to je također dragocjeno iskustvo u stjecanju financijske pismenosti i odgovornosti.

Tagovi:

Više članaka

Kako odabrati pouzdanog davatelja online kredita

Kako odabrati pouzdanog davatelja online kredita

Kod odabira pouzdanog davatelja online kredita, jedan od ključnih aspekata je provjera legitimnosti i sigurnosti same financijske institucije. Kako odabrati pouzdanog davatelja online kredita započinj

Financijska stabilnost i nadzor banaka

Financijska stabilnost i nadzor banaka

Osnovni principi financijske stabilnosti i nadzora banaka leže u uspostavi i održavanju sigurnog financijskog sustava, koji je otporan na potrese i koji doprinosi stabilnom ekonomskom rastu i razvoju.