Home » cirkuska srijeda, Featured

Posljednji armenski plesač na žici u kinu Grič

Ljubitelje filma i cirkusa na novoj Cirkuskoj srijedi u kinu Grič očekuje prava poslastica – Cirkuski informacijski centar prikazuje nagrađivani dokumentarac „The Last Tightrope Dancer in Armenia“ („Posljednji plesač na žici u Armeniji“, 2009.). Projekcija će se održati 1. prosinca 2010. u 20 sati, a ulaz je, kao i svake prve srijede u mjesecu, besplatan. Za najvećeg srećkovića u publici Mala performerska scena, Cirkorama, Triko i Zmajevna ponovno su pripremile nagrade.
 
 
U produkciji kuće Bars Media, te režiji Inne Sahakyan i Armana Yeritsyana, ovaj dokumentarni film pokušava razumjeti zašto je Armenija napustila akrobacije na zategnutoj žici kroz priču dječaka kojeg je iz sirotišta spasio stari i marginalizirani učitelj ove vještine. Dječak postaje posljednji učenik ovog umijeća i u njega se polaže sva nada u očuvanje zanata. Iako je priča o posljednjem armenskom plesaču na žici lokalna priča u maloj zemlji, njezina istinska tema, gubitak tradicije i promjene društvenih vrijednosti pod utjecajem globalizacije, problematika je koja pogađa svako društvo. Stoga i ne čudi da je ovaj dokumentarni film prikazivan na raznim geografskim dužinama, od Leipziga do Toronta, od Padove do Göteborga. Osvajao je i nagrade, poput Grand Prixa na 19. Međunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu, nagrade za najbolji dugometražni dokumentarac na festivalu „Russia“ u Ekaterinburgu, za najbolji armenski film na 7. Golden Apricot festivalu ili pak specijalnu nagradu žirija na Gdansk Doc Film Festivalu.
 
 
Ples na žici uvijek je bio smatran poveznicom s božanskim. Plesači na žici u Armeniji od poganskih su vremena bili smatrani polubogovima. I poslije, u kršćanskom razdoblju, ti su ekvilibristi držani za svece pod izravnom zaštitom sv. Ivana Krstitelja. Oni koji spajaju nebo i zemlju bili su „božanstva“ – okupljeno mnoštvo pilo bi iz boce koju bi plesač na žici balansirao na glavi, vjerujući da konzumiraju lijek protiv svake bolesti. U vrijeme Sovjetskog saveza Armenija je slavila ples na žici kao protest protiv režima, a nova vremena okrenula su društvo – budućnosti. Za prošlost se više nije imalo vremena. Sada 16-godišnji Hovsep mora odlučiti želi li ponijeti ulogu posljednjeg plesača na žici u Armeniji, u društvu koje je napustilo i njega i ovu drevnu vještinu.
 
Film „Posljednji plesač na žici u Armeniji“ prikazuje se na armenskom jeziku, s engleskim titlom, i traje 72 minute.
 
 

Ostavite komentar!

Dodajte svoj komentar niže, ili trackback s vlastite stranice. Također možete pratiti Comments Feed putem RSS-a.

Budite dobri. Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama.

Možete koristiti sljedeće tagove:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ova stranica podržava korištenje Gravatara. Ukoliko želite vlastitog globalno prepoznatljivog avatara, registrirajte se na Gravatar.

*