Home » predstave

WHS // Lähtö

whs_lahtoWHS (Finska): Lähtö / Odlazak
Scena Travno, Božidara Magovca 17, Zagreb
Utorak, 22.11.2016., 20:00
Trajanje: 60 min.
Cijena ulaznice: 60 kn
Prodaja ulaznica: ulaznice.hr

Gostovanje ostvareno u suradnji:
Mala performerska scena
Kulturni centar Travno

Gostovanje ostvareno uz podršku:
Grad Zagreb
Ministarstvo kulture RH
Turistička zajednica Grada Zagreba

www.w-h-s.fi/performances/lahto

Lähtö je atipičan portret tipične teme. Otuđeni par u svom nestabilnom domu. Elementi scene i zavjese konstantno se podižu, ravnaju i prilagođavaju. Ali nekad se zidovi staklene kuće razbijaju u tisuće komadića i svijet treba graditi od nule.“ (Jussi Tossavainen, Helsingin Sanomat)

Tu su žena i muškarac, njihov odnos je kompliciran. Zbunjeni, stoje na pozornici, okruženi odjećom. Osjećaji i misli izražavaju se pokretom njihovih tijela i njihove odjeće, koja ima vlastiti život. Lähtö“ (fin. odlazak) predstava je skupine WHS koja je sa svojim vizualnokazališnim i cirkuskim predstavama na zagrebačkom Festivalu novog cirkusa gostovala rekordna tri puta („Odotustila“ 2005., „Keskusteluja“ 2007. i „Nopeussokeus“ 2012.). U novoj produkciji redatelj Kalle Nio na scenu dovodi partnere koji su se udaljili jedno od drugoga i zapeli u nekom snolikom i magičnom međuprostoru. Inspirirana radom iluzionista 19. stoljeća, predstava stvara misterioznu atmosferu u kojoj se izmjenjuju humor i tragedija.

whs_lahto_5U ovom unikatnom kazališnom iskustvu integriraju se cirkus, magija, ples, dizajn kostima i vizualne umjetnosti. Velike video projekcije u stilu su uvrnutog crno-bijelog filma, a kinematografski trikovi i efekti izlijevaju se s platna na pozornicu. Namještaj izaziva zakone gravitacije, i u tom prostoru nestabilnosti par pokušava razriješiti svoje osjećaje. Sve je u konstantnom stanju preobrazbe.

Predstava posuđuje svoje teme iz intenzivnih scena u filmovima Michelangela Antonionija i pita je li moguće suočiti se nekom osobom iznova i iznova kao stranac. Snolike i iščašene zvučne kulise za predstavu je kreirao skladatelj Samuli Kosminen. Uz koreografkinju Veru Selene Tegelman, u predstavi glumi i sam redatelj Kalle Nio (ex-Hakkarainen), inovativni iluzionist i vizualni umjetnik koji u svom radu često istražuje kapacitete video slike u odnosu na vrijeme i prostor. Produkcije skupine WHS ključni su faktor strelovitog uspona suvremenog finskog cirkusa u proteklom desetljeću – sama grupa svoje je predstave odvela do više od stotinu svjetski poznatih festivala i kazališta!

Dobna preporuka: 12 +

Izvedba: Kalle Nio, Vera Selene Tegelman
Režija: Kalle Nio
Koreografija: Vera Selene Tegelman, Kalle Nio
Kostimografija: Mila Moisio, Kaisa Rissanen
Oblikovanje svjetla: Jere Mönkkönen
Glazba i oblikovanje zvuka: Samuli Kosminen
Video: Matias Boettge, Kalle Nio
Scenski tehničari: Mila Moisio, Kaisa Rissanen
Produkcija: WHS
Podrška: Les Migrateurs, The Finnish National Theatre, Kone Foundation, The Finnish Cultural Foundation, Arts Promotion Centre Finland, Alfred Kordelin Foundation
Premijera: 2013.

Ostavite komentar!

Dodajte svoj komentar niže, ili trackback s vlastite stranice. Također možete pratiti Comments Feed putem RSS-a.

Budite dobri. Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama.

Možete koristiti sljedeće tagove:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ova stranica podržava korištenje Gravatara. Ukoliko želite vlastitog globalno prepoznatljivog avatara, registrirajte se na Gravatar.

*