Home » predstave

Alexander Vantournhout // ANECKXANDER

ANECKXANDER_photo_by_Bart-Grietens3Alexander Vantournhout & Bauke Lievens (Belgija): ANECKXANDER
Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7, Zagreb
Petak, 11.11.2016., 20:00
Trajanje: 60 min.
Cijena ulaznice: 60 kn
Prodaja ulaznica: ulaznice.hr ili blagajna ZKM-a

Gostovanje ostvareno u suradnji:
Mala performerska scena
Zagrebačko kazalište mladih

Gostovanje ostvareno uz podršku:
Grad Zagreb
Ministarstvo kulture RH
Turistička zajednica Grada Zagreba

www.alexandervantournhout.be

„Vantournhoutova golotinja brzo postaje apstraktna dok sklapa udove i torzo u Rorschachove oblike. (…) To je originalno i zanosno; čudno, ali na neki način prekrasno.“ (Lyndsey Winship, Evening Standard)

ANECKXANDER“ je tragična autobiografija tijela. Istražuje kako pogled Drugoga reducira naš identitet na niz fizičkih/vanjskih karakteristika: disproporcije, ranjivosti itd. Alexander Vantournhout pokušava pobjeći od ove redukcije stalnim uzimanjem novih fizičkih oblika. Objekti na pozornici tu su da bi korigirali ili zakamuflirali „pogreške“ izvođačeva tijela – platforma-cipele tu su da bi kompenzirale njegove kratke noge, a boksačke rukavice da zaštite njegove ručne zglobove. No kako to obično ide s maskama, ove „proteze“ češće naglašavaju ranjivost tijela umjesto da ih kompenziraju.

_mg_2453„Ideja predstave nastala je prije puno vremena na radionici na kojoj mi je jedan plesač rekao da imam vrlo dugačak vrat. Nisam ga poznavao, ali on je nekako znao mene. Znao mi je čak i ime, i šalio se okolo zovući me Aneckxander umjesto Alexander. Iznenadilo me da se usudi tako šaliti s nekim koga je tek upoznao. Kako bilo, ovaj slučaj potaknuo me da analiziram svoje tijelo. Prije sam znao da nešto nije u redu s mojim fizičkim proporcijama, ali nisam mogao locirati ‘problem’. Ovaj događaj bio je okidač promišljanja o konvencionaliziranoj percepciji koju o tijelu imamo“, kaže Alexander o prvoj koprodukciji Festivala novog cirkusa koju predstavljamo na ovom izdanju.

Ovo djelo istraživanja pokreta izvodi se bez odjeće. Golo tijelo savija se u bizarne i konfrontirajuće poze. Simultano se istražuje i razotkriva tanka linija između užasa i empatije. Ta linija gradi mogući most između usamljenosti solista i Drugoga, publike. Umjetnik se fokusira na bol i opsesiju (emocije koje Drugi ne treba) i situacije relacijske samoće (na primjer stid). Angažirajući se u akcijama koje su naizgled lišene svrhe s naizgled slučajnim objektima, manifestira se tragično ljudsko biće.

Alexander Vantournhout studirao je na ESAC-u (Ecole Supérieure des Arts du Cirque) u Bruxellesu, gdje je specijalizirao Cyrov kotač, a 2010. priključio se P.A.R.T.S-u (Performing Arts Research and Training Studios), briselskoj školi Anne Terese De Keersmaeker. Kreirao je nekoliko solo izvedbi. „Caprices“ (2014.) cirkuska je koreografija posvećena glazbi Salvatorea Sciarrina, a „ANECKXANDER“ (sukreacija s dramaturginjom Bauke Lievens) laureat je Circus Nexta 2013-2014. Rado surađuje s glazbenicima: Alexander i Niko Hafkenscheid kreirali su performans „Don’t run away“ (2012.), a Harald Austbo partner mu je u improvizaciji „WAK“ (2015.), koju će na Festivalu novog cirkusa izvesti 12. studenoga. Kao interpret radio je s Rolfom Almeom u predstavi „A Clockwork Orange, Fucking Men“ (2013.). Alexander redovito podučava cirkus i ples na ESAC-u i ACAPA-i (Academy for circus and performance art, Tilburg, Nizozemska).

Napomena: Predstava sadrži prizore golotinje i ne preporučuje se publici mlađoj od 14 godina.

Koncept: Alexander Vantournhout, Bauke Lievens
Izvedba: Alexander Vantournhout
Dramaturgija: Bauke Lievens
Dramaturški savjet: Dries Douibi, Gerald Kurdian
Umjetnički savjet: Geert Belpaeme, Anneleen Keppens, Lore Missine, Lili M. Rampre, Methinee Wongtrakoon
Dizajn svjetla: Tim Oelbrandt
Glazba: Arvo Pärt
Kostimografija: Nefeli Myrtidi, Anne Vereecke
Produkcija: NOT STANDING
Koprodukcija: Perplx (Belgija), Circus Next (JTCE, Francuska), Subsistances (Francuska), Mala performerska scena / Festival novog cirkusa (Hrvatska)
Rezidencije: Vooruit (BE), Subsistances (FR), Centro Cultural Vila Flor (PT), Circuscentrum (BE), CC De Warande (BE), Humorologie (BE), Les Migrateurs (FR), Subtopia (SE), CC De Spil (BE), La Brèche (FR), STUK (BE), Mala performerska scena – Kulturni centar Travno (HR)
Podrška: Flamanska vlada, Provincija zapadne Flandrije, CircusNext
Suradnja s Bauke Lievens ostvarena je u okviru istraživačkog projekta „Između bivanja i zamišljanja: prema metodologiji za umjetničko istraživanje u suvremenom cirkusu“, financiranog od strane KASK School of Arts (Belgija). Projekt je podržan kroz Circus Next, europski program podrške perspektivnim cirkuskim umjetnicima koji koordinira Jeunes Talents Cirque Europe i sufinancira Europska komisija.

Ostavite komentar!

Dodajte svoj komentar niže, ili trackback s vlastite stranice. Također možete pratiti Comments Feed putem RSS-a.

Budite dobri. Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama.

Možete koristiti sljedeće tagove:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ova stranica podržava korištenje Gravatara. Ukoliko želite vlastitog globalno prepoznatljivog avatara, registrirajte se na Gravatar.

Slika s kodom
*