Vilimanija i u Karlovcu: Beba nacrtala eksponencijalnu funkciju!

Beba crta grafikon s krivuljom eksponecijalne funkcije, Manež, fotomontaža by Cirkus.hr

Mlada majka Monika Belužić (23) iz Karlovca nije mogla vjerovati svojim očima kad je njezin osmomjesečni sinčić Petar na običnom komadu papira nacrtao ono o čemu trenutačno bruji cijela Hrvatska, a građanima pojašnjavaju najveći domaći matematički umovi!

Ozarena lica, Monika je zurila u šare pred svojim dječakom koji je samo gugutao “Gujac! Gujac!”. Iako je bilo očito da je riječ o skladnom crtežu, Monika se uvjerila da ne sanja tek kad je susjeda s kata donijela mlijeko iz dućana i pred vratima stana jasno potvrdila: “Pa to je eksponencijalna funkcija!”

Suprug Davor malo je povrijeđen jer je prva riječ osmomjesečnog Petra bila – Vili!

Misterij! Kako je dječaku od osam mjeseci pošlo za rukom da nacrta ono što ni mnogim drugim građanima u vrijeme panike od korona virusa nije jasno?

“Ne znam, ali od tog dana samo crta eksponencijalne funkcije”, kaže Monika. “Priznajem, voli gledati press konferencije stožera, jako ga smiruju! Ali nije mi ni na kraj pameti bilo da bi dijete od svega osam mjeseci moglo crtati kompleksne krivulje! Pa ni ja sama nisam bila ne znam kakav đak, a otac mu je iz matematike imao dvojke!”

Otac Davor Belužić samo tiho sjedi na rubu kutne garniture, listajući dnevne novine. Monika nam šaptom otkriva: malo je povrijeđen! Naime, prva riječ koju je prozborio mali Petar nije bila “Ta-ta” ili “Ma-ma”. Prva riječ koju je artikulirao talentirani karlovački Picasso bila je – “Vi-ji”!

Bez stožera neće jesti kašicu!

“Istina je da smo cijele dane kod kuće i na televiziji nema mnogo alternative, pa me ne čudi da se upravo naš nacionalni heroj Vili Beroš toliko dojmio mog Petra. Gledamo ga svaki dan, vrtimo s jednog programa na drugi, od vijesti do vijesti, pratimo i reprize… Obožavamo i njega i Krunoslava Capaka! Sve je bilo sjajno dok nisu prebacili dnevnu presicu na 14 sati. Petar je navikao papati svoju kašicu pred televizorom od 9 sati, a sada cijela jutra plače! Morala sam početi snimati presice i puštati ih s odgodom”, neutješno svjedoči majka.

“Pejo voji Vijija”, zaguguće dječak, istodobno flomasterima iscrtavajući nove grafikone.

“Kad se tako rasplače, teško ga smiriti! Primiri se samo kad mu damo tatinu šiltericu, jer”, šaptom će Monika, “Šta dijete zna? Čuo je naime na TV-u kad su druga djeca koja su crtala stožer dobivala policijske kape na dar. Naš Vilija samo zaziva! Crtat neće, a ja ga nemam srca tjerat!”

“Nadam se da će nas čuti jer bi nam poklon paket s policijskom kapom dobro došao da ga smiri”, ubaci se suprug Davor, moleći nas da proslijedimo ministru Davoru Božinoviću njihovu adresu (podaci su u redakciji!).

Nakon osmogodišnjeg Šimuna iz Nuštra koji je prvi nacrtao članove Nacionalnog stožera civilne zaštite kao superheroje, desetogodišnje Eve iz Murtera koja je epidemiologinju Alemku Markotić nacrtala kao zaštitno lice novčanice od 30 kuna, desetogodišnjeg Dominika iz Podstrene koji je za svoju kreaciju koristio Lego kocke, šestogodišnjeg Erika i dvanaestogodišnjeg Aleksandra iz Međimurja koji su nacrtali vrlo uvjerljive portrete ministra zdravstva Vilija Beroša, Hrvatska je u Karlovcu dobila senzaciju, najmlađu od svih do sada!

Matematički genije u pelenama

Osmomjesečni Petar mirno je i veselo dijete, vrlo svjesno za svoju dob. Igra se s medvjedićem, papa kašice, drijema i, između mijenjanja pelena, crta krivulje s eksponencijalnim rastom koje sam naziva “gujcima”, vjerojatno zbog njihova zmijolika oblika. I poznati matematičar Toni Milun zainteresirao se za ovo karlovačko čudo od djeteta, te najavio da bi i sam rado posjetio vjerojatno najmlađeg hrvatskog matematičara! Visoke matematičke operacije počeo je razumijevati i prije nego što je naučio pisati!

Petar možda je mali, ali na njemu se vidi da baš razumije kako su se stroge mjere uvele da bi se sačuvali ljudski životi!ponosna majka Monika

“Znam da će neki odmahnuti rukom na ovo kao obične škrabotine, ali svakim sam danom sve uvjerenija da ti njegovi gujci, kako ih naziva, ti grafikoni uistinu predstavljaju krivulju koju naš obožavani stožer pokušava držati pod kontrolom. Petar možda je mali, ali na njemu se vidi da baš razumije kako su se stroge mjere uvele da bi se sačuvali ljudski životi! Zbog toga smo svi do neba zahvalni našim herojima! Evo, pokazat ću vam!”, kaže Monika i uzme crtež u ruke.

“Pejo, ajde, pokaži mami, gdje je Italija na ovom dijagramu?”, upita žena ozbiljno.

Mali Petar, s nevjerojatnom bistrinom u očima, prstićem pokaže poviše krivulje koju je netom nacrtao.

“Taaako je, talijanski scenarij je iznad gujca!”, pohvali mama sina.

“A pokaži sad, Pejo, gdje smo mi?”

Osmomjesečni dječačić spusti svoj mali prstić ispod krivulje i zaguguće: “Viji! Viji! Pejo voji Vijija!”

“Tako je!”, pohvali ga Monika. “Tu je Hrvatska!”

“U gujcu”, doda dječak.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GREATEST SHITS. SMALLEST MINDS.Cirkus.hr logo
Uputstvo za upotrebu

Cirkus.hr je satirički magazin koji kroz parodiju, parafrazu, fotomontažu i druge humorističke postupke komentira političke i društvene anomalije.

Izvještaji objavljeni u rubrici Manež su fiktivni. Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima može biti slučajna ili namjerna, što ne umanjuje činjenicu da je sadržaj izmišljen, te se kao takav ne može koristiti kao vjerodostojan izvor informacija.

Izdavač: Mali prst d.o.o.