Vili Beroš umiruje situaciju: Ne paničarite! Korizma je pod kontrolom!

Ministar zdravstva Vili Beroš u zaštitnom skafanderu dok se bori protiv korona virusa, Manež, fotomontaža by Cirkus.hr

Velike gužve u trgovačkim lancima obilježile su pokladni utorak, dan koji najavljuje korizmu kao pripremu kršćana za svoj najveći blagdan – Uskrs. Vrijeme je to odricanja i pokore, molitve i posta. Iznimno snažnom kršćanskom duhu u našim podnebljima posvjedočili su shopping centri, stožerne točke hodočašća u ovim svečanim vremenima pomirenja s Bogom, braćom i sestrama. Prazne police, ali, još važnije, pun duh, ono je po čemu će se pamtiti korizma 2020. Religiji neskloni mediji shopping groznicu, posve neprimjereno, nazvali su pustošenjem i grabeži.

S maškaranjem ne treba pretjerivati! Ne moramo svi biti zvončari! Kirurške maske hit su Fašnika!

Osim ritualnih sedam krugova po trgovini i kupovanja onog najnužnijeg, neki su vjernici pokladni utorak u nabavci proslavili i uz staru tradiciju maškaranja. Nema tu pretjerivanja. Već jednostavne kirurške maske na licima odaju počast običajima kojima se tjera zima, i nestrpljivo dočekuje dolazak proljeća.

Golgota u Konzumu

“Ja sam velika vjernica”, govori nam gospođa Marija, dok pokušava krcata kolica pogurnuti s mjesta. “Kupila sam samo osnovno, ne treba pretjerivati! Tu su konzerve graha, slanutka, brašno, šećer, ulje, sol, žganci, leća, riža dugog i kratkog zrna, trajno mlijeko, par galona vode, nešto lososa, ipak je Isus volio ribu, teleća koljenica, piletina na akciji, purica i mlinci, gledajte, uvijek može stajati, osam pari kobasa, nekoliko vrsta tjestenina i umaka, onako nešto jednostavno da se nađe, deset pakiranja tosta, tost uvijek jedem u vrijeme posta, nešto malo i dvopeka, slanih grickalica, suhi kvasac, čokolade, morate koji kolač napraviti, ipak je ovo naše najsvečanije razdoblje…”, u dahu će gospođa Marija, dok je ne zaustavi potrošena baterija u našem diktafonu.

Prazne police za tost u Sparu na pokladni utorak, dan kad je zabilježen prvi slučaj korona virusa u Hrvatskoj, photo by Cirkus.hr
“Uzmite i jedite od ovoga svi”, Kristove su riječi kojih su se vjernici rado prisjetili na početku još jedne korizme

“A što, nestalo vam baterije?”, pita, pa zagnjuri ruku duboko u svoja kolica i izvuče pakiranje od njih 12. “Koliko ih ide?”

Korizma je vrijeme dijeljenja, okrenutosti jednih na druge. “Pa moramo si pomagati”, kaže Marija, vješto skrivajući smiješak iza svoje pokladne kirurške maske.

“Recite, uvijek ovako slavite korizmu?”

“Pa skromno, čujte, penzije su takve kakve jesu. Znam da nije kao nekad, ali moramo biti ponizni. Ne smijemo se u ovim otuđenim vremenima udaljavati od vjere u Boga, pa i solidarnosti s ljudima oko nas. Jesam uzela ulje?”

“A kako ćete s kolicima?”, pitamo dok se ona bori pomaknuti ih s mjesta.

“Sad će suprug, na parkingu je”, govori Marija, i eto baš njega, gura još jedna, prazna kolica.

“Opet su te napali?”, zdvojno će gospođa, ponovno zagnjurivši ruku duboko u kolica i izvlačeći pakiranje prve pomoći kako bi zavidala krvareću ranu na njegovu licu.

Stari hrvatski običaj pranja ruku spašen od zaborava

Upute Hrvatskog crvenog križa za pravilno pranje ruku
Hrvatski zavod za javno zdravstvo raščlanio je hrvatski običaj pranja ruku, s kojim su političke elite već dobro upoznate, na deset lakih koraka

Naziv korizma dolazi od latinskog naziva quadragesima (četrdesetnica) i nipošto je ne treba brkati s karantenom koja dolazi od talijanske riječi quarantina (četrdeset dana izolacije). Korizmeno vrijeme nije vrijeme izolacije, već druženja. Tad baš treba izaći među ljude, ostvariti bliske kontakte s drugima, u slavlju najvećih kršćanskih vrijednosti i veličanju radosti nadolazećeg Uskrsa. Treba to činiti na svakom mjestu, a najsvečanija slavlja upravo su u trgovinama. Dođite i slavite zajedništvo!

Osim maškaranja (a ove su godine posebno popularne kirurške maske nestale iz gotovo svih ljekarni i trgovina), početak ovogodišnje korizme obilježen je i nekim zaboravljenim ili barem manje poznatim hrvatskm narodnim običajima, kao što je primjerice – pranje ruku.

O odricanju od prljavštine govorio je i sam Isus: “A ti, kad postiš, namaži glavu svoju i umij lice svoje, da ne pokažeš ljudima kako postiš, nego Ocu svojemu koji je u tajnosti. I Otac tvoj, koji vidi u tajnosti, uzvratit će ti javno.“ /Matej 6,16-18

Stari hrvatski običaj pranja ruku prije jela već svojataju i neke druge nacije koje ga promoviraju po svojim TV kanalima, pa su Hrvatski suverenisti najavili prijavu UNESCO-u kako bi se isto uvrstilo na popis naše nematerijalne baštine. Trebalo bi, kažu, provesti isto i kroz sustav europske zaštite proizvoda.

Predsjednik Suverenista Hrvoje Zekanović oštro se zauzeo po ovom pitanju: „Evo, vidite da i Slovenci sad pokušavaju progurati pranje ruku kao njihovu stvar, tobože pozivajući ljude da to čine u strahu od nekakve zdravstvene opasnosti iz Italije. Oteli su nam kranjsku kobasicu. Pokušali su s varaždinskim zeljem i kulenom. O Savudrijskoj vali da ne pričamo! Što je sljedeće, pitam ja vas! Odgovornost je na svima nama. Ne možemo samo tako oprati ruke!“

Ilustracija ljudi zaštićenih kirurškim maskama protiv korona virusa s porukom "Ne budi Krnjo! Maškaraj se i ti!", Manež, fotomontaža by Cirkus.hr
Isječak iz promotivnog filma Ministarstva zdravstva upozorava da nenošenje maske u vrijeme karnevala izaziva sram i crvenilo na licu

Vili Beroš: Imajte vjere!

Ovih dana, neki su mediji autohtonu sklonost Hrvata kršćanskoj tradiciji koja veliča skromnost i odricanje, u vještoj igri manipulacije, pokušali predstaviti u negativnom svjetlu. Spontana okupljanja kršćana u prodavaonicama kako bi se pravovremeno pripremili za blagdan Uskrsa prezentiraju se kao mahnito i nerazumno ponašanje. Nekim medijima očito ništa nije sveto!

Na granice smo poslali sav raspoloživi kadar sanitarnih inspektora u pratnji našeg najvrednijeg liječničkog osoblja na platnom spisku Ministarstva zdravstva – naših bolničkih svećenika. Vili Beroš, ministar zdravstva

Kao glavni krivac spominje se takozvani korizmeni virus, poznat i po skraćenom nazivu COVID-19. Riječ je o uzročniku zarazne bolesti koji je desetkovao upravo komunističku Kinu (sic!). Uistinu neprimjereno na taj način ismijavati molitvu, post i nemrs koji hrvatske obitelji tradicionalno upražnjavaju u ovo milosno vrijeme.

Vili Beroš, potpredsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite kršćanskih vrijednosti na izvanrednoj konferenciji za medije apelirao je na zdrav razum: “Svjedočimo širenju panike, pa i fake newsa, rekao bih. Apeliram na vas novinare, ne činite to! Imajte vjere u naš sustav, i ne zadirite u vjeru naroda. Hrvatska je uvijek bila predziđe kršćanstva i, sasvim sigurno, znat će se obraniti od komunističkih pošasti koje ubacuju elemente razdora. Krize nema! Sustav funkcionira, i na granice smo poslali sav raspoloživi kadar sanitarnih inspektora u pratnji našeg najvrednijeg liječničkog osoblja na platnom spisku Ministarstva zdravstva – naših bolničkih svećenika. Putnici koji u Hrvatsku žele unijeti korizmeni virus bit će detektirani, transferirani, izolirani i stavljeni u četrdesetodnevnu karantenu, nakon čega se i oni mogu priključiti zajedničkoj proslavi Uskrsa.”

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GREATEST SHITS. SMALLEST MINDS.Cirkus.hr logo
Uputstvo za upotrebu

Cirkus.hr je satirički magazin koji kroz parodiju, parafrazu, fotomontažu i druge humorističke postupke komentira političke i društvene anomalije.

Izvještaji objavljeni u rubrici Manež su fiktivni. Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima može biti slučajna ili namjerna, što ne umanjuje činjenicu da je sadržaj izmišljen, te se kao takav ne može koristiti kao vjerodostojan izvor informacija.

Izdavač: Mali prst d.o.o.