Home » predstave

Večer malih formi // Balkan u Francuskoj

Dana-Augustin_WO_photo-by-Suncan-StoneDislocated Unity (Slovenija/Hrvatska): „WO“
Porte 27 (Makedonija/Francuska):
„Je me réveille pour mourir“

Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb
Petak, 22.11.2013., 20:00
Trajanje: 50 min.
Cijena ulaznice: 50 kn
PREMIJERA!

 

Gostovanje ostvareno uz podršku:
Francuski institut
Pogon

U pomanjkanju suvremene cirkuske edukacije u jugoistočnoj Europi, mnogi talentirani umjetnici s ovih područja okreću se školama Zapada. Francuski CNAC ili Nacionalni centar za cirkuske umjetnosti u Châlons-en-Champagne jedna je od najpoznatijih visokih školskih ustanova za cirkus. U ovoj Večeri malih formi predstavljamo radove dvoje dionika 20. i 21. generacije uspješno diplomiranih CNAC-ovih studenata, Dane Auguštin i Vasila Tasevskog. Osim što ih povezuje isti geografski prostor iz kojeg su potekli, obilježava ih i istinski inovativni duh – oboje su u cirkuski vokabular uveli posve nove cirkuske tehnike kakve nitko prije njih nije koristio: Dana kroz unikatan, gotovo alpinistički pristup zračnoj akrobatici na tkanini, a Vasil akrobatikom na metalnoj sferi nazvanoj topka.

Postoji li mjesečeva duga? Na to misteriozno pitanje odgovara Dislocated Unity u premijernoj izvedbi četvrtog dijela projekta „WO“, koji se odvija u budućnosti, 2211. godine. Dana Auguštin na tkanini i kukuljici (kokon), Thierno Diallo na kontrabasu i električnoj bas gitari. Rad istražuje suprotnosti, monotoniju i promjene, slobodu i određenost, snove i budnost, nježnost i oštrinu, zrak i zemlju, svjetlost i tamu…

Vasil-Tasevski_Je-me-reveille-pour-mourir„Budim se da bih umro./Brijem se, odijevam, obuvam./Ovo je moj posljednji dan: jedan dan/bez osjećaja./Sve ide po običaju./Izlazim na ulicu. Idem umrijeti./Neću umrijeti odmah. Cijeli se dan otvara preda mnom…“ Ovo je dio pjesme „Smrt u avionu“ Carlosa Drummonda de Andrade, jednog od najvećih brazilskih pjesnika svih vremena. Ti su stihovi inspirirali performans „Je me réveille pour mourir“ (franc. „Budim se da bih umro“) makedonsko-francuske skupine Porte 27, posebno kreiran za Festival novog cirkusa. Na jedan veoma dugačak dan umiranja spremio se Vasil Tasevski kroz manipulaciju predmetima, akrobatiku na topki i ples.

Dana Auguštin, kći Slovenca i Čehinje iz Ičića, osim na CNAC-u diplomu je stekla i kao kiparica na Akademiji likovne umjetnosti u Ljubljani. U izvedbenim je umjetnostima intenzivno prisutna od 2004. godine, a 2005. osvojila je najznačajniju slovensku nagradu za mlade umjetnike – studentsku Prešernovu nagradu – za scenografiju predstave „Krilakrila“. Nastupala je samostalno, ali i s velikim skupinama poput Archaosa (projekt „In Vitro“). Vasil Tasevski cirkusko je obrazovanje u Francuskoj prije CNAC-a stjecao u Centre des arts du cirque de Balthazar u Montpellieru. Privlači ga mješavina različitih umjetničkih izraza, od cirkusa do videa i fotografije, pa je njegov rad često multimedijalan.


„WO“
Koncept i izvedba:
Dana Auguštin
Glazba: Thierno Diallo
Dizajn svjetla: Hotimir Knific

„Je me réveille pour mourir“
Koncept i izvedba: Vasil Tasevski
Glazba: Ljubomir Angelov
Dizajn svjetla i zvuka: Alexis Auffray

no images were found

Ostavite komentar!

Dodajte svoj komentar niže, ili trackback s vlastite stranice. Također možete pratiti Comments Feed putem RSS-a.

Budite dobri. Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama.

Možete koristiti sljedeće tagove:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ova stranica podržava korištenje Gravatara. Ukoliko želite vlastitog globalno prepoznatljivog avatara, registrirajte se na Gravatar.

*