Home » Headline

Grabiti snove

“Draga publiko, sigurno ste barem jednom u životu imali neki san. Ljudima oko vas on se možda činio čudnim, nemogućim i neostvarivim. Ja sam oduvijek želio biti nevjerojatan čovjek od gume. I ja to danas jesam! Slijedite svoje snove, dame i gospodo! Slijedite svoje snove!”
 
Tako u čudnovatoj pozi kakvog indijskoga jogija s vrha piramide limenki poručuje kapetan Frodo, norveški kontorcionist. Prizor muškarca koji dijeli velike životne mudrosti balansirajući stražnjicom na konzervi ananasa može se učiniti grotesknim, ali ova sideshow scena razotkriva pozadinu većine cirkuskih motivacija – odlučnost da ugrabite vlastiti san.
 
Sedmi Festival novog cirkusa predstavlja tu novocirkusku odvažnost da prkosi zakonima sustava kako bi se realizirali naizgled teško dostižni snovi. Antoine Rigot, slavni francuski hodač na žici, slici savršenog mehanizma cirkuskoga tijela suprotstavlja vlastitu hendikepiranost. Muškarac koji nakon nesreće ne može ni hodati po tlu bez pomagala – želi i dalje plesati na žici. Njegova skupina Les Colporteurs nezaobilazna je francuska novocirkuska činjenica, jedno od najznačajnijih izvedbenih imena koje smo dosad doveli na festival. U selekciji nagrađivanih dokumentaraca o hodačima na žici vidjet ćemo da ekvilibristi na pola puta između zemlje i oblaka manifestiraju doslovnu potrebu za slobodom, kako u civilizacijama Dalekog istoka, tako i među tornjevima nekadašnjih njujorških blizanaca.
 
Uspješna splitska skupina Room 100 na festivalu predstavlja „C8H11NO2“. S budžetom od svega stotinjak kuna i rasvjetnim tijelima sastavljenim od kanalizacijskih cijevi, unatoč ignoriranju domaćih kulturnih fondova, uspjeli su postati jedan od najtraženijih hrvatskih novocirkuskih proizvoda na europskim pozornicama. Intimnu i autoreferencijalnu predstavu o shizofreniji, koja kombinira breakdance i buto, kontorcije tijela i dislokacije zglobova, mentorski je podržala i Angela Laurier, kanadska kontorcionistica čiju smo obiteljsku ispovijed gledali na Festivalu novog cirkusa 2008. godine.
 
Osim u sobu broj 100, ponovno vas vodimo i u Crvenu sobu. Red Room, hrvatski kabare s međunarodnom podjelom, osvojio je publiku i kritiku na prošlom FNC-u, a onda i na ovogodišnjem Queer Zagrebu, te na dvije dodatne autonomne izvedbe. Tražili ste još i, evo ga, ponovno osvježen, ovaj začinjeni cirkusko-burleskni varijete promijenit će način na koji razmišljate o noćnom izlasku. Domaće kabaretske snage možete pak doći podržati u Ringišpilu, završnoj festivalskoj večeri u kojoj nastupaju i oni performeri koji su za televizijske potrage za „supertalentima“ bili – preekstremni.
 
Festival predstavlja i svoj prvi veći izdavački poduhvat – na neki čudesni način objavljenu pozamašnu knjigu „Žene & Cirkus“. Zahvaljujući konferencijskom susretu svjetskih akademika i umjetnika (koji su prije dvije godine također odbili podržati domaći akademski i kulturni fondovi), nastala je publikacija kojoj su važnost priznala već brojna svjetska sveučilišta, škole, muzeji i druge institucije koje su je poželjele u svojoj zbirci.
 
Sedmu kulu od limenki gradimo od 25. do 30. listopada! Vidimo se!

6 komentara »

Ostavite komentar!

Dodajte svoj komentar niže, ili trackback s vlastite stranice. Također možete pratiti Comments Feed putem RSS-a.

Budite dobri. Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama.

Možete koristiti sljedeće tagove:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ova stranica podržava korištenje Gravatara. Ukoliko želite vlastitog globalno prepoznatljivog avatara, registrirajte se na Gravatar.

*