Home » Featured

Reagiranje: Festival novog cirkusa festival je ljudi, a ne životinja

Nakon nekoliko negativnih reakcija na plesnu točku sa zmijom s kojom je jedna izvođačica nastupila na Ringišpilu, festivalskom open stageu, te posljedične zbunjenosti dijela publike, Festival novog cirkusa želi još jednom istaknuti svoj jasan stav kako nikada nije, niti će u budućnosti prikazivati predstave za koje se koristi dresura divljih životinja. Štoviše, festival u svojih sedam godina postojanja nikad nije prikazivao niti predstave sa životinjama, a kamoli predstave u kojima bi se moglo diskutirati o vrsti životinja ili dresuri kojom se njihov nastup omogućio.
 
Program pod nazivom Ringišpil bio je festivalski open stage, na kojem su različiti hrvatski performeri aplicirali različitim sadržajima. Nije dakle bila riječ o kuriranom programu (koji bi odredio festival), niti je festival angažirao ili platio nastupe sudionika programa. Bio je to program otvorene participacije umjetnika, kojem je jedini selektor publika. Svaka festivalska intervencija, osim one zahtijevane po zakonu, bila bi stoga neprimjerena.
 
Iako bi autori točaka u tom smislu trebali sami opravdavati svoje izbore, ovdje treba reći da Zakon o zaštiti životinja pod divljim životinjama definira „sve životinje, što uključuje i strane životinjske vrste, osim domaćih životinja, kućnih ljubimaca, službenih pasa i konja te radnih životinja“. Ova konkretna zmija kućni je ljubimac, kakve imaju i drugi ljubitelji životinja u Hrvatskoj (držanje istih za kućne ljubimce može nam se osobno svidjeti ili ne). Riječ je o životinji – kućnom ljubimcu, koja je već nastupala s plesačicom. Mi možemo misliti da je javni nastup u kojem se zmija obavija oko tijela plesačice drukčiji od privatnog boravka u stanu u kojem se ta ista zmija obavija oko tijela vlasnika, ali suštinski – pitanje koje ovdje treba postaviti je vjerojatno trebaju li zmije uopće biti kućni ljubimci?
 
Festival novog cirkusa festival je umjetnika, dakle festival ljudi. Životinje nemaju umjetničku osobnost, pa ih stoga niti nema u programu festivala. U svom kuriranom programu festival će i dalje predstavljati isključivo umjetnike – ljude.
 
Što se tiče sudionika open stage večeri, njihovu umjetničku vrijednost ne možemo braniti niti napadati, s obzirom da bi to anuliralo bit večeri koja se naziva otvorenom i koja se cijela bazira na povjerenju. Festival je ovdje bio isključivo platforma, ali pri tom ne želi sa sebe skinuti odgovornost. Da smo u ikojem trenutku mislili da će neka točka prekršiti zakon, ne bismo joj dopustili nastup. S obzirom da nijedna točka nije bila protivna zakonu, Ringišpil je omogućio nastup svima prijavljenima.
 
Nadamo se da će ovakve „granične“ situacije pomoći da se i budući zakoni učine preciznijima, ako to danas nisu.
 
Također, možemo ovdje poručiti svim ljubiteljima životinja, do čijeg povjerenja iznimno držimo, da Festival novog cirkusa i dalje NE namjerava programirati predstave u kojima se koristi dresura divljih životinja. Politika festivala da predstavlja iznimne dosege ljudskoga umijeća i umjetnosti nije se, dakle, promijenila.
 
Hvala na razumijevanju,
 
Festival novog cirkusa

Ostavite komentar!

Dodajte svoj komentar niže, ili trackback s vlastite stranice. Također možete pratiti Comments Feed putem RSS-a.

Budite dobri. Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama.

Možete koristiti sljedeće tagove:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ova stranica podržava korištenje Gravatara. Ukoliko želite vlastitog globalno prepoznatljivog avatara, registrirajte se na Gravatar.

Slika s kodom
*