Home » Featured

Na otvorenju se tražila stepenica više!

FNC_CIRCA_photo_by_Tea_GAbud (16)Više od tri stotine ljudi natiskalo se u gledalište Zagrebačkog kazališta mladih i na otvorenju desetog Festivala novog cirkusa još jednom pokazalo koliko je evidentna glad hrvatske publike za kvalitetnim suvremenim cirkuskim izvedbama tijekom cijele godine. Za australsku Circu i istoimenu im predstavu „CIRCA“ sjedilo se i po podu, pa se s pravom može reći da se za FNC-ove izvedbe u ZKM-u redovito traži – stepenica više.

Sedmero akrobata i akrobatkinja iz Brisbanea svjetsku publiku na svojim bogatim turnejama redovito ostavljaju bez daha – zagrebačko iskustvo svakako nije bilo iznimka. Dinamična i energična predstava u kojoj, prema zamisli redatelja Yarona Lifschitza, akrobatika ogoljela do srži prepušta samoj publici da joj pripiše slojeve značenja, ispraćena je u utorak višeminutnim pljeskom i ovacijama krcate dvorane.

FNC_CIRCA_photo_by_Tea_GAbud (1)Dramatičan pa i autoironičan odnos prema cirkuski treniranom tijelu, međusobna podrška akrobata i akrobatkinja, zamjenjivost klasičnih rodnih uloga i slavljenje svijeta u kojem smo svi istodobno i snažni i fragilni, samo su neke od tema koje preispituje „CIRCA“. Kroz partnersku akrobatiku, ali i solo numere na elastičnim vrpcama i trapezu, performeri su gurali tijelo do granica izdržljivosti, od prve scene s autodestruktivnim skokovima na vlastita leđa, pa do kulminacijske scene u kojoj Alice Muntz u visokim crvenim potpeticama hoda po savitljivom tijelu Jarreda Deweya.

U želji da pridonese decentralizaciji urbane kulturne ponude, Festival novog cirkusa u svom će slavljeničkom izdanju kroz narednih deset mjeseci predstavama posjećivati i druge hrvatske gradove. No za početak, tu je novooživljeni ciklus cirkuskih filmova Cirkuska srijeda, koji će se naizmjenično održavati u Zagrebu i Splitu. Riječ je o projektu Male performerske scene (Cirkuski informacijski centar) u suradnji s udrugom Pozitivna sila, a koji se ostvaruje uz sufinanciranje Hrvatskog audiovizualnog centra.

FNC_CIRCA_photo_by_Tea_GAbud (12)Prva u nizu Cirkuskih srijeda zakazana je za 12. veljače u Amfiteatru splitskog Doma mladih. Prikazat će se snimka zagrebačkog gostovanja Circe, pa će i splitska publika moći svjedočiti predstavi koja je u metropoli mogla igrati samo jednu večer. Bit će to svojevrsna najava i pravih festivalskih gostovanja zbog kojih će publika već u svibnju morati potegnuti sve do Splita. Ulaz na Cirkusku srijedu je besplatan.

Ostavite komentar!

Dodajte svoj komentar niže, ili trackback s vlastite stranice. Također možete pratiti Comments Feed putem RSS-a.

Budite dobri. Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama.

Možete koristiti sljedeće tagove:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ova stranica podržava korištenje Gravatara. Ukoliko želite vlastitog globalno prepoznatljivog avatara, registrirajte se na Gravatar.

Slika s kodom
*