Home » izložba

Muzej festivalskih relikvija

izložba
Showroom Galerije Nova, Teslina 7

13.11.2010., 10:00-15:00
ULAZ BESPLATAN

Autori izložbe: Mladen Končar, Ivan Kralj

Od samog početka svog postojanja Festival novog cirkusa marljivo je prikupljao građu koja ne svjedoči samo o festivalskoj povijesti nego i o hrvatskoj društvenoj realnosti u kojoj se gotovo od nule počeo razvijati svijet suvremene cirkuske izvedbe. Tako mlad, a već u muzeju? U barnumovskom stilu, Muzej relikvija Festivala novog cirkusa slavi neobično u običnom, obično u neobičnom.

Muzejski postav sadrži što darovane, što ukradene dijelove scenografije predstava ili pak njihove ključne rekvizite (npr. Mozesova crvena loptica iz predstave o HIV-u ili zaštitni povez za ozlijeđeno oko žonglera Nathana Israela, napravljen od kolegičinih mu čarapa), pisane dokumente autora ili liječnika (koji su pomagali ozdraviti im organizme), traku plesnog poda koju je Zlatko Vitez odlijepio te potom izbacio zajedno s francuskim umjetnicima na kišu, malj kojim je udaran medo-volonter u spomen na nasilnički ispad Angela Palaševa, dokaze o halucinacijskim delirijima organizatora festivala, kao i nepropisnim parkiranjima, a tu je i najskuplji izložak koji se čuva pod staklenim zvonom i uz primjereno osiguranje – famozne najskuplje rukavice na svijetu (80.000 kuna) s licima Ane Lederer i Dubravke Vrgoč, a koje su 2006. godine postale simbol ignoriranja potreba nezavisne scene. U festivalsku memoriju ući će, dakako, i njegov međunarodno zapaženi dizajn, kreativne komunikacijske strategije, animirane festivalske špice, ali i crne kutijice kroz čiju špijunku pri naklonu publici svake godine gledaju umjetnici – sada i vi napokon možete provjeriti čemu se to čude.

Loading
Centriraj mapu
Promet
Biciklom
Tranzit

Ostavite komentar!

Dodajte svoj komentar niže, ili trackback s vlastite stranice. Također možete pratiti Comments Feed putem RSS-a.

Budite dobri. Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama.

Možete koristiti sljedeće tagove:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ova stranica podržava korištenje Gravatara. Ukoliko želite vlastitog globalno prepoznatljivog avatara, registrirajte se na Gravatar.

*