Home » Featured, predstave

Lonely Circus // Fall Fell Fallen

Lonely_Circus_photo_by_N_Hérédia (1)Lonely Circus (Francuska): Fall Fell Fallen
Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7, Zagreb
Srijeda, 9. 9. 2015., 20:00
Trajanje: 50 min.
Cijena ulaznice: 90 kn
Prodaja ulaznica: ulaznice.hr

Gostovanje ostvareno u suradnji:
Mala performerska scena
Rendez-vous festival
Zagrebačko kazalište mladih

 

 

 

Gostovanje ostvareno uz podršku:
Ministarstvo kulture RH
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova
Veleposlanstvo Francuske u Hrvatskoj
Francuski institut
Grad Zagreb
Kultura nova
Turistička zajednica grada Zagreba

http://lonelycircusweb.free.fr/lonelycircus/lonely_circus.html

„Ova mješavina humora, apsurda i akrobatike posve preporođuje cirkusku umjetnost.“ (Midi Libre)

Na sceni je neobičan duo koji se zajedno stavlja u opasnost i izmiče joj, uz zvukove zavrtanja matice, žica koje nježno miluje gudalo ili pak uz jasnu jeku grubo bacanih dasaka. Dvojica umjetnika, glazbenik i ekvilibrist, jedan drugoga osluškuju, kreću se pažljivo po prostoru-partituri između blokova neočekivanih „instrumenata“ – različitih mehanizama, vinilnih ploča, slacklinea, dasaka…

 „Fall Fell Fallen“ je dio eksperimentalnog projekta nazvanog elektro cirkus, izvedba koja balansira između koncerta i predstave, zapanjujuće prirodna simbioza cirkuske umjetnosti i eksperimentalne glazbe. Ova je predstava nastavak istraživanja novoga žanra, suigre nekonvencionalnih auditivnih efekata i elemenata cirkuske umjetnosti, koje je ovaj tandem započeo četiri godine ranije na projektu „Le poids de la peau“ (Težina kože). Riječ je o glazbenoj umjetnosti padanja, integracija zvuka i pokreta s izmišljenim instrumentima i konstrukcijama koje se raspadaju u dijalogu o vremenu, humoru i ravnoteži.

Lonely_Circus (3)„U muzikalnosti same scene – ondje se uvijek traži govor predstave. Govor tijela, slike i vremena. Polazeći od materijala koji su sakupili Sébastien i Jerôme u svojim prvim istraživanjima, nastavili smo prema sklapanju svoje „partiture rizika i pada“. Ponekad smo si uzeli vremena da učinimo da pomalo škripi. Da svaka nota nađe svoje mjesto – ako bude malo neugodna, zašto ne. Često smo razgovarali o gustoći jedne sekunde – vremenu kako prolazi i širi se, povlači i prekida (esenciji koja je zajednička cirkusu i glazbi?). Mnogo smo sanjali potragu, krhkost čovjeka suočenog s vlastitim opsesijama i željama. Gurali smo svoje pokušaje uvijek malo bliže samoj granici. Tražili smo grafičku muzikalnost rizika. Radosno. Sada preostaje dijeliti, netaknutu i čistu, laganu i opasnu zvučnost reprezentacije – artisti u letu i gledatelji u napetom iščekivanju.“ (Nicolas Heredia, redatelj)

Sébastien Le Guen je akrobat na slacklineu (riječ je o tehnici balansiranja na čvrstoj rastezljivoj traci), ekvilibrist, osnivač Lonely Circusa unutar kojega od njegova osnivanja 1999. godine istražuje odnose kazališta i cirkusa. Sam za sebe kaže da je prije svega glumac fokusiran na tjelesnu ekspresiju, inspiriran glumcima iz nijemih filmova koji, smatra, mnogo dijele cirkuskim klaunovima te barataju širokim dijapazonom umijećâ. Jérôme Hoffman je glazbenik i kompozitor elektroničke i elektro-akustične glazbe, tvorac „glazbe za gledanje“ s različitim zvučnim objektima, promijenjenim instrumentima i snimkama. Od svojih prvih skladbi za eksperimentalne filmove do zvučnih kreacija za radio, raličitih živih izvedbi, zadržava nježan i osećajan zvučni pečat, često obojen humorom. Za žive izvedbe razvija instalacije i postupke uglazbljivanja prostora (sonorizacije objekata, scene ili pak opreme za cirkus) ranije za Théâtre de la Remise, zatim u okrilju Lonely Circusa, gdje već gotovo sedam godina sa Sébastienom razvija koncept elektrocirkusa između ravnoteže objekata i zvukovne neravnoteže kroz predstave „Le poids de la peau“ iz 2008., „Fall Fell Fallen“  2012. i „Dans les bois“ (U šumi) iz 2013.

Gostovanje predstave realizira se u okviru Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj.

Dobna preporuka: 10+

Koncept i izvedba: Jérôme Hoffmann i Sébastien Le Guen
Režija: Nicolas Heredia
Umjetnički savjet: Marion Coutarel
Oblikovanje svjetla: Marie Robert
Inspicijencija: Vivien Sabot
Konstrukcija scene: Sylvain Vassas and Olivier Gauducheau
Premijera: 2012.

Ostavite komentar!

Dodajte svoj komentar niže, ili trackback s vlastite stranice. Također možete pratiti Comments Feed putem RSS-a.

Budite dobri. Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama.

Možete koristiti sljedeće tagove:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ova stranica podržava korištenje Gravatara. Ukoliko želite vlastitog globalno prepoznatljivog avatara, registrirajte se na Gravatar.

*