Home » Featured

Humor označio središnji dio FNC-a

Dvjema izvedbama predstave „L’Autre“ („Drugo“) belgijski performer Claudio Stellato zaintrigirao je i nasmijao publiku osmog Festivala novog cirkusa. Uz jednostavnu scenografiju koja se sastoji od crvenoga tepiha, samostojećeg ormara i noćnog ormarića, Stellato je predstavio zaigranu scensku priču u kojoj se bori s naizgled svojeglavim komadima namještaja, ali i nevidljivim silama koje ga bacaju po sceni.

Umjetnik se uvlači u ormarić, putuje s njime na leđima poput puževe kućice, ili pak balansira na velikom ormaru u položajima koji se opiru prirodnim zakonima, stvarajući čudesnu atmosferu u kojoj iza svakog pokreta ormara, samozalupajućih vrata ormarića ili oživljenog tepiha leži nova zagonetka. U jednom se trenutku osvjetljava cijeli prostor scene otkrivajući da neobični slijed događaja ne producira nikakva skrivena mehanika. U završnoj sceni Stellato korača po polegnutom ormaru i potom nastavlja hodati po zraku, nestajući u tami.

Na naklon publici ipak izlaze dvojica – „L’Autre“ je predstava zajedničke suradnje Stellata i Martina Firketa, vidljivog i nevidljivog performera koji omogućuju da potpuno povjerujemo u svijet u kojem objekti imaju volju, ali i smisao za humor.

Subotnju večer u Pogonu Jedinstvo obilježio je humorni odmak od novomagijskog programa festivala. Domaći umjetnici iz Triko Cirkus Teatra izveli su svoju kazališnu uspješnicu „Slavuj“. Neobična klaunska obitelj silom želi udati 37-godišnju kći. Nakon njezina mladenaštva u krletki, konačno nailazi mladić, ali čini se da ga njezini roditelji moraju malo pogurnuti u smjeru dugo iščekivanoga braka. Predstava niže seriju humornih situacija kojima se ismijavaju društveni rituali poput vjenčanja, ali i opća težnja za kontroliranjem (poželjne) sudbine.

Belgijskom i hrvatskom izvedbom završio je program Festivala novog cirkusa u studenom, ali prava festivalska završnica očekuje nas u prosincu, kad publika može očekivati nove inovativne programe u produkciji Male performerske scene.

Ostavite komentar!

Dodajte svoj komentar niže, ili trackback s vlastite stranice. Također možete pratiti Comments Feed putem RSS-a.

Budite dobri. Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama.

Možete koristiti sljedeće tagove:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ova stranica podržava korištenje Gravatara. Ukoliko želite vlastitog globalno prepoznatljivog avatara, registrirajte se na Gravatar.

*