Home » Featured, međunarodni projekti

Europske rezidencije i dalje vole hrvatske novinare

I u drugoj seriji europskih rezidencija za kulturne novinare hrvatski su polaznici među najzastupljenijima. Među 30 novinara koji će svoju „Unpack the Arts“ rezidenciju proći u Švedskoj, Belgiji i Finskoj nalazi se troje domaćih! Na Cirko Festival u Helsinki otputovat će novinarka Globusa i HRT-ove emisije „Pola ure kulture“ Jelena Jindra, te novinar Zareza, Kulturpunkta, H-altera i Hrvatskog radija Nino Kovačić. Jasna Coce, novinarka i urednica u Kulturnom programu HRT-a, putuje pak u Belgiju, na rezidenciju koja će se održati u Tournaiu i Bruxellesu u sklopu festivala Hors Pistes i La Piste aux Espoirs.

Uspješnim plasiranjem među trideset odabranih kulturnih novinara iz cijele Europe hrvatski sudionici i dalje drže vrh tablice, te se pridružuju četvero hrvatskih novinara koji su već prošli slične rezidencijalne programe u Francuskoj i Danskoj. „Unpack the Arts“ rezidencije imaju za cilj razvijati kritički diskurs o cirkuskoj umjetnosti i visoka zastupljenost domaćih kulturnih novinara pokazuje njihov interes za ovim izvedbenim žanrom, ali i ocjenu visoke kvalitete njihovih prijava, s obzirom da sudionike rezidencija bira deseteročlani međunarodni žiri. Jelena, Jasna i Nino odabrani su između 92 prijavljenih za drugi krug rezidencija.

U siječnju će se ponovno pozvati kulturni novinari, kritičari i teoretičari fokusirani na izvedbene umjetnosti za sudjelovanje na rezidencijama, i to u Nizozemskoj, Belgiji i Velikoj Britaniji. Sve informacije o programu dostupne su na http://unpackthearts.eu/.

Hrvatski partner u ovom programu koji se provodi uz potporu Europske komisije (Kultura 2007.-2013.) i hrvatskoga Ministarstva kulture je Mala performerska scena čiji je Cirkuski informacijski centar početkom studenoga bio domaćin rezidencije za novinare i kritičare iz Velike Britanije, Francuske, Belgije, Finske, Rumunjske, Španjolske i Njemačke.

Ostavite komentar!

Dodajte svoj komentar niže, ili trackback s vlastite stranice. Također možete pratiti Comments Feed putem RSS-a.

Budite dobri. Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama.

Možete koristiti sljedeće tagove:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ova stranica podržava korištenje Gravatara. Ukoliko želite vlastitog globalno prepoznatljivog avatara, registrirajte se na Gravatar.

*