Home » predstave

WHS // Cutting Edge

cutting-edgeWHS (Finska): Cutting Edge / Oštrica
Scena Travno, Božidara Magovca 17, Zagreb
Četvrtak, 24.11.2016., 20:00
Trajanje: 60 min.
Cijena ulaznice: 60 kn
Prodaja ulaznica: ulaznice.hr

Gostovanje ostvareno u suradnji:
Mala performerska scena
Kulturni centar Travno

Gostovanje ostvareno uz podršku:
Grad Zagreb
Ministarstvo kulture RH
Turistička zajednica Grada Zagreba

www.w-h-s.fi/performances/cuttingedge

Najstariji dokumentirani mađioničarski trik onaj je drevnog mađioničara Dedija koji je nastupao pred faraonom Kufuom. Priča kaže da je mogao odrezati glavu životinje i ponovno je potom spojiti s tijelom. Trik dekapitacije nalazi se u mađioničarskom repertoaru od tih vremena.

Povijest nam govori i da naši kapaciteti dopuštaju da se posvetimo, prihvatimo, gledamo, pa čak i uživamo u spektaklu stvarnog obezglavljivanja. Dekapitacija je ultimativna tiranija, ali je istodobno i čin stvaranja, jer okrutno producira iznimno potentan artefakt koji privlači našu pažnju, htjeli mi to ili ne. U svakom od nas nalazi se lubanja, na kraju krajeva. Ponukani smo pokušati reanimirati ostatke, jer tu je intenzivno nepodudaranje između onoga kako odsječena glava izgleda – kao osoba – i onoga kako se ponaša – kao predmet.

cutting-6Koproduciran od strane Festivala novog cirkusa, „Cutting Edge“ (eng. oštrica, sječivo) ruje duboko u najstrašniji čin i postavlja neugodna, ali esencijalna pitanja. Otkud dolazi identitet osobe? Zašto su obezglavljivanje i sakaćenje tijela najpopularnije mađioničarske točke? Što je simbolično značenje odsijecanja glave? Što tu znači rod? Što možemo naučiti o čovječanstvu iz ove ultimativne slike nečovječnosti?

Ova predstava razbija klasične iluzije i stvara nove, u kombinaciji s video projekcijama i agresivnim tjelesnim pokretom. Dvije žene i muškarac, koji se režu na dijelove, sudjeluju u crnohumornoj i perverznoj kombinaciji magijske predstave, baroknog teatra, akrobatike, suvremenog plesa i punk koncerta.

Redatelj Kalle Nio (ex-Hakkarainen) inovativni je iluzionist i vizualni umjetnik koji u svom radu često istražuje kapacitete video slike u odnosu na vrijeme i prostor. Produkcije skupine WHS ključni su faktor strelovitog uspona suvremenog finskog cirkusa u proteklom desetljeću – sama grupa svoje je predstave odvela do više od stotinu svjetski poznatih festivala i kazališta! Na Festivalu novog cirkusa nastupili su već tri puta: s predstavama „Odotustila“ 2005., „Keskusteluja“ 2007. i „Nopeussokeus“ 2012.

Dobna preporuka: 12 +

Izvedba: Inês Campos, Vera Selene Tegelman, Jukka Tarvainen
Režija: Kalle Nio
Dramaturgija: Henriikka Himma
Oblikovanje svjetla i scenska mehanika: Jere Mönkkönen, Joonas Tikkanen
Oblikovanje zvuka: Samuli Kosminen
Kostimografija: Mila Moisio, Kaisa Rissanen
Scenografija i rekviziti: Taneli Rautiainen
Video: Matias Boettge, Kalle Nio
Scenska tehnika: Mila Moisio, Kaisa Rissanen
Produkcija: WHS
Podrška: Helsinki Festival, La Brèche, Trident, Mala performerska scena / Festival novog cirkusa, Kumu Art Museum, Cirko – Center for New Circus, Teatro São Luiz, Alfred Kordelin Foundation, Kone Foundation, Finnish Cultural Foundation, Arts Promotion Centre Finland, Fondation d’entreprise Hermès
Premijera: 2016.

Ostavite komentar!

Dodajte svoj komentar niže, ili trackback s vlastite stranice. Također možete pratiti Comments Feed putem RSS-a.

Budite dobri. Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama.

Možete koristiti sljedeće tagove:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ova stranica podržava korištenje Gravatara. Ukoliko želite vlastitog globalno prepoznatljivog avatara, registrirajte se na Gravatar.

*