Home » Featured

Cirkuski prosinac za punoljetnu publiku

Nakon listopada i studenoga, Mala performermska scena i za prosinac je pripremila novu porciju novocirkuske umjetnosti – treći dio osmog Festivala novog cirkusa 20. i 21. prosinca bit će rezerviran isključivo za punoljetnu publiku.

Osim apokaliptične Posljednje večere, multidisciplinarnog partyja koji se sprema na Freaky Friday, dan kojim završava kontroverzno tumačen majanski kalendar (21.12.2012. u Pogonu Jedinstvo), posljednja predstava Festivala novog cirkusa bit će Magical. Na Sceni Travno, u četvrtak, 20. prosinca u 20 sati, zaigrat će Anne Juren, austrijska koreografkinja francuskoga porijekla. Njezina predstava nastala je u kontekstu novomagijskoga izraza, koji je ove godine centralna tema festivala, a provocira reinterpretacijom poznatih feminističkih radova uz novomagijski pomak.

Parafrazirajući autentične performanse svojih „spiritualnih majki“ Marine Abramović, Yoko Ono, Carolee Schneeman, Valie Export ili Marthe Rosler, te preuzimajući ulogu mađioničarke (žene su stoljećima bile uglavnom tretirane kao asistentice mađioničara ili objekti njihove magije), Anne Juren pokazuje da kritiku tradicionalističke pasivizacije žena u modernome društvu ne treba ostaviti u prošlosti. Njezina žena postaje stroj, izvodi zadane mehaničke uloge, ali i u potpunosti odstranjuje osjećaj boli, radikalno spajajući modernu tehnologiju s vlastitim tijelom.

Na predstavi „Magical“, koja se ne preporučuje mlađima od 18 godina, surađivala je američka redateljica Annie Dorsen, a nastala je u produkciji bečke organizacije Wiener Tanz- und Kunstbewegung.

Ostavite komentar!

Dodajte svoj komentar niže, ili trackback s vlastite stranice. Također možete pratiti Comments Feed putem RSS-a.

Budite dobri. Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama.

Možete koristiti sljedeće tagove:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ova stranica podržava korištenje Gravatara. Ukoliko želite vlastitog globalno prepoznatljivog avatara, registrirajte se na Gravatar.

Slika s kodom
*