Home » predstave

ROOM 100 // BLINK

6ROOM 100 (Hrvatska): BLINK
SVJETSKA PREMIJERA
Teatar &TD, Savska 25, Zagreb

Petak, 18.11.2016., 18:00
Subota, 19.11.2016., 13:00
Trajanje: 60 min.
Cijena ulaznice: 40 kn
Prodaja ulaznica:
blagajna Teatra &TD ili bankovnom uplatom

Gostovanje ostvareno u suradnji:
Mala performerska scena
Kultura promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu

 

Gostovanje ostvareno uz potporu:
Grad Zagreb
Ministarstvo kulture RH
Turistička zajednica Grada Zagreba

www.room100.org

„BLINK“ splitskog izvedbenog kolektiva ROOM 100 treći je projekt u seriji cirkuskih produkcija koje se tematski bave shizofrenijom. Jedna od najfascinantnijih i najmisterioznijih duševnih bolesti pokazala se plodnom temom za rad mladih umjetnika jer svojim brojnim manifestacijama i nerazjašnjenim patogenezama otvara vrata u mrkli mrak nesvjesnoga kroz koja svatko želi zaviriti, ali se i boji onoga što bi ondje mogao pronaći. Naslov predstave referira se na redateljeva oboljelog brata čije oči – ne trepću.

Shizofreničar, zatočen negdje između svog unutarnjeg svijeta i vanjskog koji doživljava sve više prijetećim, utapa se u halucinacijama, paranoičnim mislima i proždirućim deluzijama. Kroz svoju povijest shizofrenija je bila „liječena“ dugotrajnim zatvaranjem oboljelih u institucije, invazivnim zahvatima poput lobotomije ili preventivnim zahvatima poput sterilizacije, no iako je medicina u mnogočemu napredovala, zazor prema ludilu još uvijek je prisutan u nominalno liberalnoj i prosvijećenoj javnosti.

1Antonia Kuzmanić i Jakov Labrović temu shizofrenije istražuju od 2008. godine s višestrukim ciljem produbljivanja vlastitog razumijevanja ove bolesti, koja ih se i privatno dotiče, iznalaženja načina na koje se s njome čovjek može nositi kada se javi u njegovu obiteljskom krugu te u konačnici informiranja i senzibiliziranja javnosti o njezinim različitim dimenzijama. U svom se radu koriste cirkuskim vještinama poput kontorcionizma, dislokacija, handstand akrobatike na podu te na stickovima, no također dodajući nekonvencionalnu kombinaciju japanskog buto plesa i breakdancea. Elaborirane kinetičke skulpture tvore sinergiju s elektroničkom glazbom i multimedijskim intervencijama.

ROOM 100 ovim projektom nastavlja rad započet na predstavama „F 20.0.“ (premijerno izvedenoj na Festivalu novog cirkusa 2008. godine) te „C8H11NO2“ (laureat projekta Jeunes Talents Cirque Europe 2010., dok je solo „split“ finalist natjecanja za nagrade u suvremenoj umjetnosti Arte Laguna Prize 2013. i Aesthetica Art Prize 2014.), premijerno izvedenoj na Akademiji Fratellini u Parizu 2011. godine. Predstava BLINK nastala je u koprodukciji s Festivalom novog cirkusa.

Dobna preporuka: 16 +
Jezik: hrvatski, s engleskim i francuskim titlom

Koncept i izvedba: Antonia Kuzmanić i Jakov Labrović
Produkcija: Pozitivna sila – ROOM 100
Koprodukcija: Festival novog cirkusa
Rezidencijalna podrška: Mediteranski plesni centar – Svetvinčenat

Ostavite komentar!

Dodajte svoj komentar niže, ili trackback s vlastite stranice. Također možete pratiti Comments Feed putem RSS-a.

Budite dobri. Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama.

Možete koristiti sljedeće tagove:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ova stranica podržava korištenje Gravatara. Ukoliko želite vlastitog globalno prepoznatljivog avatara, registrirajte se na Gravatar.

Slika s kodom
*